Kako je zgledal vaš prvi obisk v fitnesu? Ste vedeli kaj početi in katere vaje boste izvajali? Ste se zgledovali po tistih, ki so delovali najbolj izučeni – ali pa to še vedno počnete?
Vsak je na začetku najverjetneje malce pretiraval, dokler ni spoznal katera naprava služi čemu in kaj pravzaprav s svojo vadbo želi doseči. Ob pogledu na vse te naprave in možnosti različnih vadb, zahteva sestava programa kar nekaj znanja. Da pa si prihranite na času in dosežete boljše rezultate ter naredite vadbo bolj učinkovito, si preberite naslednje nasvete, ki vam bodo vadbo kar se da olajšali!
Splošna fitnes pravila vam bodo olajšala začetek, vzdrževanje in napredovanje pri samih treningih!
Kaj pomeni pripravljenost na trening?
napiši si načrt treniranja
Pripravljenost ni samo oprema, brisača, tekočina, … na trening prinesite svoj načrt treninga. Točno imejte v mislih, kaj boste trenirali, katere vaje in koliko pomovitev. Najlažje je, da si trening napišete na list papirja, ki ga vzamete s seboj. Tako bo trening narejen tako kot ste si ga zamislili, tekel bo tekoče.
Zapisujte si vaje, ki jih želite izvajati, pišite si katere dele telesa želite izbojšati. Tako boste imeli seznam, ki se nikoli ne konča. S tem pa boste imeli možnost vsakih 6 do 8 tednov zamenjati program vadbe, zaradi tega pa vam ne bo postalo dolgčas, pa tudi napredek bo ekstremno viden!
Ogrevanje je najbolj pomembno!
Ogrevanje je pomembno, ker ogrejete svoje mišice in telo pripravite na naslednje napore, ki jih imate v mislih. Prvih nekaj minut naj bo namenjenih vajam z lastno težo (izpadni koraki, počepi, sklece, poskoki), ki zvišujejo srčni utrip.
Vedno imejte plan B
izberi plan b
Vir: Google
Ob določenih urah je fitnes bolj pol kakor drugače, zato vam svetujemo, da se pozanimate kdaj je vadbeni prostor bolj umirjen. Alternativa temu pa je, da se treninga udeležite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.
Ne glede na gnečo v fitnesu in zasedenost na napravah, imejte pripravljen rezervni plan. Tako boste naredili največ in najboljše izkoristili svoj čas. Izpeljite svoj trening tako kot ste si ga zamislili – naj vam zasedena naprava ne zamegli vašega cilja!
Veste zakaj telo potrebuje počitek med vajami?
počitek med vadbo
Vir: google
Časovni potek vadbe je odvisen od vsakega posameznika. Nekaterim ustreza 30 minut, nekaterim pa tudi 90 minut ni dovolj. A od česa je dejansko odvisno trajanje vadbe? Vadba naj bi vsebovala ogrevanje, intenzivno vadbo in umiritev telesa ter raztezanje. Za vse to Naj bi povprečno porabili okoli 60 minut, a nekaterim se lahko zavleče in sploh ne vedo zakaj.
Se vam zdi časovno merjenje treninga potrata časa? Verjemite, da ni! Po tem ko imate napisan trening, si poleg napišite koliko ponovitev mislite narediti in koliko okvirno časa želite porabiti za določeno vajo (na začetku boste časovno res iz glave govorili, a ko boste v fitnes hodili mesec ali dva, boste točno vedeli koliko minut potrebujete za določeno vajo). To vam bo omogočilo na minuto natančno določiti kdaj začnete in kdaj končate s treningom. A le, e boste štopali tudi počitek med vadbami! Načrtujte svoj čas za počitek – sčasoma ga boste izboljšali 🙂
Priporočamo vaje za trebušni predel takoj po ogrevanju!
Trebušne mišice so nekaj kar potrebujemo ob vsakem opravilu – govorimo o osnovnih mišicah, torej o telesni zmožnosti in pripravljenosti.
vaje za trebušne mišice
Vir: Google
Pri pravilnem izvajanju vseh vaj, uporabljamo tudi trebušne mišice, a to ne pomeni da jih lahko med samim treningom zanemarimo. Priporočamo izvajanje vaj, za trebušne mišice, takoj po ogrevanju, nato pa se lotite intenzivnega treninga, pri katerem boste tudi čutili rahlo utrujenost trebušnih mišic.
Ne pozabite meriti svojega napredka! 🙂
Če vas zanima več na to temo, si lahko naročite svoj ogledni izvod recije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji