Ko imate gripo, je edino pravo zdravilo počitek in čas – ni hrane ali pijače, ki bi čudežno povzročila, da simptomi izginejo. Vendar pa se morate prepričati, da ste v hidriranem stanju (dovolj tekočin) in uživate v hrani, ki je bogata s hranilnimi snovmi, s čimer boste zagotovili, da se ne boste počutili slabše. Da boste lahko torej olajšali nelagodje in se hitreje spravili na noge. Kaj torej jesti in piti, ko ne čutite, da bi sploh karkoli zaužili?

Elektrolitske pijače

Biti hidriran je najpomembnejša stvar, ko imate gripo, še posebej, če imate vročino in če se potite. Zagotovite, da spijete dovolj vode, vendar dodajanje elektrolitsko bogatih športnih napitkov ali kokosove vode lahko zagotovi, da si v telesu obnovite vsa potrebna hranila, kot sta na primer natrij in kalij.

Aromatizirana pijača je lahko bolj privlačna kot navadna voda, zato vas lahko spodbudi, da pijete več. Če pa ne čutite potrebe po prehranjevanju s trdno hrano, je to lahko najlažji način, da dobite nekaj prepotrebnih kalorij.

Zeleni čaj

Drug način, da ostanete hidrirani, je, da popijete vroč čaj. Gripa običajno vključuje bolezenske simptome zgornjih dihal in pitje toplih ali vročih tekočin lahko pomaga pri odpiranju dihalnih poti. Lahko popijete tudi pijačo s sobno temperaturo.

Priporočamo zeleni čaj, ki je po antioksidantih bogatejši od črnega čaja. Dodajanje malo medu lahko pomaga pomiriti vneto grlo in lajša tudi kašljanje.

Kokošja juha z rezanci

Slana juha lahko pomaga hidrirati in nadomestiti izgubljeni natrij, medtem ko zelenjava zagotavlja vitamine in minerale. Kokošje meso zagotavlja beljakovine, kar je pomembno za zdravljenje in za ponovno pridobivanje moči po bolezni.

Nekateri znanstveniki celo pravijo, da lahko aromatične lastnosti kokošje juhe z rezanci ublažijo sluz in odprejo nosne poti, pravi Zelig; druge raziskave so pokazale, da kokošja juha pomaga pri učinkovitejšem delovanju belih krvničk, ki se borijo proti okužbam.

Fižol ali grah

Seveda kokoška ni vaša edina beljakovinska možnost. V tem primeru je boljša možnost pridobivanje beljakovin v alternativni obliki – beljakovinska pijača ali bolj okusen vir hrane.

Rastlinske beljakovine, kot so v fižolu in grahu, niso videti tako goste in težke za želodec. In prav tako kot piščanci so tudi okusne v juhah in enolončnicah.

Močno obarvano sadje in zelenjava

Tudi če ste zdravi, je pomembno jesti različne antioksidante za zaščito pred kroničnimi boleznimi. Toda, ko ste bolni in je vaš imunski sistem ogrožen, je to še posebej pomembno. Vemo, da imajo antioksidanti pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in krepitvi imunskega sistema.

Priporočamo, da izberete živila z močnimi barvami – kot so paprika, borovnice in jagode – da bi zagotovili, da dobite kar se da največ antioksidantov.

Pomarančni sok

Prav tako lahko popijete antioksidante. Pomarančni sok je dober vir vitamina C, saj nekatere študije kažejo, da lahko zmanjša trajanje prehladov in gripe. Toda pazite – zaužitje prevelikih količin lahko povzroči, da se počutite slabše. Vaše telo lahko absorbira le določeno količino vitamina C naenkrat, a če ga imate preveč, lahko povzroči prebavne težave.

Namesto da bi pili velike kozarce pomarančnega soka, predlagamo mešanje 2 decilitra soka z 1 litrom vode. Hidrirali se boste in še vedno boste dobili 100% priporočene dnevne količine vitamina C, ne da bi pretiravali s sladkorjem in kalorijami.

Govedina

Še eno hranilo, ki ga želite obogatiti, ko ste bolni, je cink: Študije kažejo, da ta mineral pomaga preprečevati okužbo z uravnavanjem imunskega sistema in da jemanje cinkovih dodatkov lahko zmanjša trajanje prehlada.

Prepraženo goveje meso  je bogato s cinkom, z beljakovinami in vitaminom B, kar vam lahko pomaga pri okrevanju od gripe. Drugi dobri viri cinka so ostrige in kozice, čeprav lupinarji morda niso tako okusni – ali tako preprosti, – ko ste doma bolni.

“BRJT” hrana

Držite se preprostih, nežnih živil, ki jih vaš želodec lahko prenaša. Navadni krekerji so pogosto dobra izbira, prav tako “BRJT” hrana: banane, riž, jabolka in toast.

Ingver

Hrana ali pijača, narejena iz ingverja, lahko tudi olajša želodčne težave, povezane z gripo. Raziskave kažejo, da je koren protivneten in učinkovit proti slabosti – čeprav je večina študij vključevala gibalno bolezen ali nosečnost in ne gripe.

Ingver dodajte v čaj ali juho ali pa pripravite svoj zdravilni tonik tako, da vodo popestrite s svežim ingverjem. Ne zanašajte se na ingverjevo pivo, saj večina znamk vsebuje malo ali nič dejanskega ingverja in veliko sladkorja; karbonacija lahko moti tudi vneto grlo.

Žitarice

Ko imate gripo, si prav tako prizadevajte jesti živila, ki bodo povečala vašo energijo – in vitamini B so pravi za to. Vitamin B12 se naravno najde v jajcih, mesu, školjkah in mlečnih izdelkih. Če pa ste vegetarijanci, ga lahko dobite tudi v izdelkih iz žitaric, kot je kruh ali pa žemljice.

 

Avtor: M.J.