Kaj tobak naredi človeški celici?

 

Veste kaj se v telesu zgodi medtem ko kadite?

 

Rezultat iskanja slik za smoking

Ena škatlica cigaret na dan razvije povprečno 150 dodatnih mutacij v vsaki pljučni celici in skoraj 100 dodatnih mutacij kot običajno v vsaki celici grla. Privlačna za razvijanje mutacij so tudi usta, mehir, jetra in drugi organi.

 

DNK in tobak

Rezultat iskanja slik za dna

Učinek tobaka na vaše celice je prvič raziskan in razložen. Nekatere kemikalije v tobaku poškodujejo DNK neposredno, druge pa povzročijo mutacije na bolj subtilen način – večinoma tako, da ovirajo celice pri opravljanju svojega dela. Vseeno je kako so mutacije vzpostavljene – ko je mutacij v celic preveč, postane kancerogena.

 

Ruska ruleta?

Rezultat iskanja slik za russian roulette

Ruska ruleta in kajenje imata veliko skupnega. Vsi poznamo ljudi, ki lahko kadijo več let in ne zbolijo, medtem ko drugi razvijejo bolezen samo preko posrednega vdihovanja dima. Tisto kar jih loči je, način ustvarjanja mutacij. Kemikalije v dimu povzročijo mutacije na naključnih točkah v genomu – nekatere so popolnoma nedolžne in neškodljive, a večja kot je izpostavljenost kemikalijam, večja je možnost, da mutacije dosežejo specifično točko v DNK-ju, ki zdravo celico spremenijo v kancerogeno.

 

Ludmil Aleksandrov:

“Tudi, če kadimo čisto malo, počasi zmanjšujemo genetični material večine celic v našem telesu.”

1. Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji