Ob začetku leta, ko večina dela takšne in drugačne analize in načrte, se na seznamu pogosto znajdejo zaobljube, kot so živeti bolj zdravo, več se gibati, ukvarjati se s športom in poskrbeti za svojo telesno težo. Prvi mesec, dva še kar gre, nato pa se začne vračanje v stare, ustaljene tirnice. Razlog? Udobje in lenoba.

vadba na plaži

Kako preprečiti, da se vam ne bi to zgodilo tudi letos? Pravzaprav ni težko, če upoštevate naslednje nasvete.
1. Telesna aktivnost naj bo zanimiva in zabavna
Teka na tekaški napravi in dvigovanja uteži se človek hitro naveliča. Za vztrajanje je potrebna železna volja. Namesto tega izberite aktivnost, ki je že sama po sebi zanimiva. Kot na primer pohodništvo, planinarjenje, trening borilnih veščin … karkoli se vam zdi zanimivo in menite, da bi vam ustrezalo. Lahko imate tudi več aktivnosti – en dan v tednu se odpravite na bližnji hrib, drugi dan v tednu pa si rezervirate za plesne vaje (da, tudi ples je rekreacija).
Zapomnite si: Za vzdrževanje zdravega telesa in dobrega počutja ni nobene potrebe po duhomornem ponavljanju istih vaj na fitnes napravah. Vse, kar telo potrebuje, lahko dobi z naravnim gibanjem.
2. Načrtujte in spremljajte napredek
Določite si dneve in rezervirajte si čas za telesno aktivnost. Uporabite koledar, ki vas bo opominjal, da je na primer vsak torek popoldne in četrtek zvečer rezerviran za vadbo. Ostalo lahko v tem času počaka.
Za večjo motivacijo je koristno tudi spremljati napredek. S športnimi aplikacijami za mobilnik (ena takšnih je npr. Endomondo) lahko enostavno spremljate čas in hitrost hoje ali teka, razdaljo, porabljene kalorije … Spremljanje napredka vam bo dalo dodatno spodbudo za vadbo, če ste tekmovalnega duha, pa lahko s pomočjo aplikacij tudi tekmujete – na primer z ostalimi, ki redno hodijo na Šmarno goro.
3. Postavljajte si realne ciljetelesna aktivnost
Če si boste postavili previsoke cilje, ki jih ne boste zmogli doseči, bo to slabo vplivalo na vašo motivacijo. Zato si na začetku postavljajte enostavne, lahko dosegljive cilje in jih postopoma stopnjujte. Pomaga tudi, če si postavite oddaljen zahtevnejši cilj – na primer “poleti želim osvojiti Triglav”. To vas bo motiviralo, da redno vadite in nabirate kondicijo, saj boste le tako zmogli 12 ur hoje po zahtevnih poteh.
Ko dosežete pomembnejši vmesni cilj, se ne pozabite nagraditi. Lahko je to samo vroča kopel po treningu, pivo s prijatelji, ali pa kos nove športne opreme. Bolj kot vsebina je pomembna simbolnost, da uspehu sledi nagrada.
4. Vsaka aktivnost šteje
Deset odstotkov nečesa je bolje kot 100 odstotkov ničesar. Tudi če imate samo 15 minut časa, je to bolje kot nič. Četudi vam kaj nepredvidenega prekriža načrte in tisti dan resnično ne morete na trening, naredite vsaj to, kar lahko. Že če se peš odpravite v kilometer oddaljeno trgovino ali uporabite stopnice namesto dvigala, je bolje kot nič. Izkoristite vsako priložnost, da vašemu telesu omogočite gibanje.
Za več informacij na to temo, si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Zdravje.