Če imate pogosto težave z navdihom, kaj jesti pred ali po vadbi, smo vam pripravili nasvete s katerimi si ne boste nikoli belili glave. Glede na dejstvo, da naše telo potrebuje gorivo, da ohrani raven energije med naporno vadbo, in kasneje za okrevanje mišic, mora prehrana biti pravilna, da bi zadovoljila vse potrebe organizma.

Ogljikovi hidrati so najbolj dostopen in najbolj uporaben vir energije, za katerimi lahko posežete pred vadbo. Poleg ogljikovih hidratov potrebuje telo tudi maščobe in proteine. Pred visoko intenzivno vadbo ali vadbo za moč je treba zaužiti obrok, ki vsebuje zelo kakovostne beljakovine, majhno količino maščob in ogljikovih hidratov, ki počasi sproščajo energijo ali tiste z nizkim glikemičnim indeksom.

sadje
sadje

Pusto meso, riž, kvinoja, sadje in zelenjava ter veliko vode bi moral biti temelj vašega obroka pred vadbo. Če z vadbo želite topiti maščobe, ne priporočamo ogljikovih hidratov, temveč dobre maščobe, ki vam bodo dale energijo in izboljšale izvedbo same vadbe.

V prehrano vključite tudi kokosovo olje saj njegove maščobe najbolj učinkovito izgorevajo ter jejte manj mastne ribe, kot so losos ali sardine. Tisti, ki ste na dietah z manj ogljikovih hidratov, potrebujete večji vnos beljakovin. Anaerobne vadbe zahtevajo porabo ogljikovih hidratov, saj z njimi lahko izboljšate učinkovitost.

par
par
Primeri obrokov, ki jih je priporočljivo jesti pred vadbo, so: smuti z jogurtom, sadjem in žiti, integralne testenine s paradižnikovo omako, banana s cimetom ali toast iz celih žit z marmelado brez sladkorja.

Zlato pravilo je, da se po vadbi uživajo beljakovine, saj najbolje poskrbijo za okrevanje mišic. Po vadbi je najboljše jesti jajca, vse vrste nemastnega mesa, tofu in beljakovinske šejke. Vnos ogljikovih hidratov po vadbi je enako pomemben. Da bi začeli graditi mišice, so dobra kombinacija belo meso ali ribe v kombinacijami z ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom, kot je zelena zelenjava.

belo meso z zelenjavo
belo meso z zelenjavo
Primeri obrokov, ki jih je priporočljivo jesti po vadbi, so: pire iz sladkega krompirja, losos, piščanec in zelenjava na žaru, ribja juha z zelenjavo in jajca z zelenjavo ali avokadom.

Kaj pa vi jeste pred in po vadbi? Zapišite v komentar! 🙂

Vas zanima več na to temo? Naročite si svoj ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji