Pogosta okužba, ki jo običajno spremljajo driska, krči v trbuhu, slabost in bruhanje ter blago povišana temperatura, je trebušna gripa ali gastroenteritis. Kakšni so vzroki, simptomi in kako jo pozdraviti v nadaljevanju.
Trebušna gripa je akutna bolezen z izredno slabim počutjem. Pri otrocih so najpogostejše okužbe s tako imenovanim rotavirusom. Okužbe z rotavirusi so zelo nalezljive, zato lahko občasno pride do pravih epidemij. Prenaša pa se preko nezadostno kuhane hrane ali stika z okuženo osebo. Najbolj pa so ogrožene tiste osebe, ki živijo v slabih higienskih razmerah ali pa nimajo zadostne osebne higiene.
Bolezen ni nevarna in mine v 2 do 3 dneh, vendar lahko zaradi izgube telesnih tekočin pride do dehidracije, ki pa je lahko nevarna posebno za majhne otroke in starejše ljudi.
trebušni krči
Vir: Google
SIMPTOMI TREBUŠNE GRIPE
Prvi simptomi okužbe so najizrazitejši – spremljajo jo blaga vročina, slabost in bruhanje. Vse skupaj traja od 2 do 3 dni. Neposredno po tem se lahko pojavi driska, ki traja do štiri dni. Pri starejših otrocih je bruhanje običajno glavni simptom bolezni.
Hudo bruhanje, kri ali sluz v blatu, pogosto bruhanje, temperature nad 39 °C ter močni krči v trebuhu so razlog za nujen obisk zdravnika!
ZNAK DEHIDRIRANOSTI
Vaša koža je suha in uvela, hkrati pa ne boste imeli občutka da ste žejni. Težila vas bo tudi močna ter nenavadna zaspanost. Vaš zadah najverjetneje diši podobno acetonu. V hujših primerih lahko izgubite zavest in zaradi izsušitve tudi umrete.
dehidriranost
Vir: Google
  • Izsušitev lahko preprečite z uživanjem tekočine, ki je bogata z elektroliti (doma si lahko pripravite raztopino iz 1 čajne žličke soli in 4 čajnih žličk sladkorja v enem litru vode, le da raztopino pripravite s prekuhano in na sobno temperaturo ohlajeno vodo). Tekočino uživajte v majhnih količinah in pogosto – spijte do pol litra tekočine na uro. Na ta način se tekočina absorbira v telo v največji meri, obenem pa ne spodbuja bruhanja in driske.
  • Po izboljšanju ni potrebe po dieti, uživajte tisto hrano, ki vam tekne.
TREBUŠNA GRIPA IN NALEZLJIVST
Virusi so najbolj pogosti povzročitelji trebušne gripe in se lahko prenašajo iz osebe na osebo. Simptomi je pojavijo v roku 1 do 3 dni po izpostavljenenosti virusu. Bolezen pa se lahko prenese na drugo osebo še pred pojavom prvih simptomov. Hkrati pa se lahko bolezen prenese na drugo osebo še do dva tedna po okrevanju, pri otrocih pa to obdobje traja še dlje.
Virusi, ki povzročajo trebušno gripo se najpogosteje prenaša z uživanjem kontaminirane hrane in vode ter s stikom z okuženo osebo.
Osebe, ki imajo močni imunski sistem se v večini primerov ne bodo okužile s trebušno virozo, medtem ko bodo osebe s slabim imunskim sistemom zelo verjetno razvile simtomatsko okužbo.
Svetujemo vam, da se izogibate telesnemu stiku z okuženimi osebami – ne delite hrane, posode, pribora in brisač z drugimi člani družine. Umivajte si roke čim pogosteje in razkužite prostore za seboj. Vaš otrok naj ostane doma najmanj dva do tri dni od zadnjenega bruhanja ali driske, če je to mogoče.
Podobno tematiko najdete tudi v oglednem izvodu revije Medicina in Ljudje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji