Čas branja 3 min

Konec prejšnjega meseca (21. novembra) smo zabeležili svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Gre za kronično obolenje dihal, ki ga najpogosteje povzroči dolgoletno škodljivo početje pri kadilcih.

Kadilci v Sloveniji

V Sloveniji je že med 40.000 in 80.000 bolnikov s KOPB, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je KOPB že četrti najpogostejši vzrok smrti. Bolezen najpogosteje prizadene kadilce, saj je kajenje vzrok za kar od 85 do 90 odstotkov primerov KOPB. Za njo zboli približno 20 odstotkov kadilcev, kot ob svetovnem dnevu kronične obstruktivne pljučne bolezni opozarjajo strokovnjaki s sloganom Nikoli prezgodaj. Poleg kajenja lahko kronično obolenje dihal povzročijo še velika izpostavljenost prahu in kemikalijam, onesnažen zrak in dim ter genetske motnje.

Opustite kajenje!

V Sloveniji ima KOPB šest do sedem odstotkov prebivalstva. Največ bolnikov odkrijejo okoli 50. leta starosti. Letno je zaradi te hude pljučne bolezni okoli 2500 sprejemov v bolnišnico, od 500 do 600 bolnikov na leto umre, navajajo v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

» Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) naj bi leta 2020 postala tretji vodilni vzrok smrti na svetu. «

Brezplačno merjenje pljučne funkcije

Bolezen se najpogosteje kaže s kašljem, izkašljevanjem in težko sapo ob telesnem naporu. Te simptome bolniki pogosto zamenjajo z znaki staranja, posledično pa zdravnika obiščejo šele, ko se stanje že močno poslabša. Pri več kot polovici bolnikov bolezen ostaja neodkrita, čeprav se jo da odkriti z dostopnim merjenjem pljučne funkcije oz. spirometrijo, ki jo merijo v univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor. Kot so sporočili iz ljubljanskega UKC, lahko bolezen vodi v hudo invalidnost, zato je ključno zgodnje odkrivanje bolezni. V primeru, da bolezen hudo prizadene bolnika, se morajo ti zdraviti s kisikom na domu in se morajo soočiti z omejenim gibanjem. Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 500.

Kadilci umirajo mlajši!

Za uspešno zdravljenje sta ključna zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnja opustitev kajenja

» Najpomembnejši ukrep pri pacientih s KOPB je čimprejšnje popolno prenehanje kajenja, saj to pomembno izboljša prognozo in upočasni nastanek hudih simptomov. «

Študija Global Burden of Disease ocenjuje, da bo KOPB, ki je bila leta 1990 šesta po vzrokih za smrt, leta 2020 tretji vodilni vzrok smrti na svetu, leta 2030 pa četrti. “Največ, kar lahko storimo pri preprečevanju KOPB, je preventiva glede kajenja. Bolezen je neozdravljiva, s pravočasnim odkrivanjem bolezni, z ustreznim zdravljenjem in s pravilno oskrbo pa je mogoče omiliti simptome in upočasniti njeno napredovanje,” ob svetovnem dnevu bolezni poudarjajo predstavniki slovenskih zdravstvenih negovalcev.

Recite NE kajenju!

Kadilci – nikoli prezgodaj, nikoli prepozno

Geslo letošnjega svetovnega dne KOPB se glasi Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno, s katerim ljudi ozaveščajo, da sta za uspešno zdravljenje ključna zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnja opustitev kajenja. »Bolezen se lahko pokaže že po 40. letu starosti, čeprav si številni zatiskajo oči in trdijo, da sta kašelj in izkašljevanje za kadilca normalna. A to ne drži,« pravi Maruša Ahačič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri Zbornici – zvezi.

» Kadilci potrebujejo pri opuščanju kajenja veliko podporo tako svojih domačih kot zdravstvenih delavcev, saj gre za zelo hudo odvisnost. «

Strokovna pomoč kadilcem

Kadilcem so na voljo zdravstveno-vzgojne delavnice Da, opuščam kajenje, ki se izvajajo v zdravstvenih domovih, poleg tega pa jim je pomoč pri opuščanju kajenja na voljo tudi na brezplačni telefonski številki 080 27 77.

Kaj pa vi, kadilci? Boste prenehali s to škodljivo navado?

 

Avtor: M.J.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji