Spet je čas, ko pišemo o nasvetih in napotkih v fitnesu. Do sedaj smo pisali kako začeti, kako vztrajati in kako osvojiti splošna fitnes pravila. Tokrat pa sledijo tehnični napotki.
Spet voda?
Zelo poudarjamo vodo, saj je med samo vadbo zelo pomembna. Najbolj pomembno pa je, da s seboj nosite dovolj veliko stekleničko, ki vam omogoča nemoteno vadbo. Zna biti neprijetno brez stekleničke, saj zaradi hojenja po vodo izgubljate čas in pa toploto v telesu. Resnično je pomembna za hidracijo vašega telesa, ne pozabite tega!
Kakšne vadbe in kje jih izvajate?
fitnes center
Vir: Google
Organizacija časa in treninga je zelo pomembna, saj prihranite na času, pa tudi zmedete se ne med samo vadbo. V kolikor imate omejen čas na fitnes tudi, izvajajte vaje na napravah, ki so v vaši neposredni bližini, ali pa izvedite trening kar na blazinah. Priporočamo, da se izognete hojenju gor in dol po celotnem fitnesu – organozirajte se tako, da vsaj nekaj setov vaj izvajate nekje v bližini, nato pa spremenite lokacijo (v kolikor to vaš program od vas zahteva).
Kdaj izvajati vaje za ravnotežje?
Med izvajanjem intenzivnih treningov z utežmi kjer povečujete moč in spodbujate rast mišicse osredotočite na uteži. Glavna naloga vaj za ravnotežje je izboljšati proporcionalnost – sposobnost zavestnega in podzavestnega prepoznavanja položajev lastnega telesa v prostoru – torej da se bolje zavedate položaja svojega telesa in izboljšate svoje ravnotežje. Svetujemo vam, da take vrste vaj raje izvajate tisti dan v tedno, ko izvajate kardio trening ali pa jih naredite doma, tisti dan, ki ste si ga izbrali za počitek.
Aerobni športi da ali ne?

 

vadba aerobike
Vir: Google
Aerobni športi sproščajo vaše stresne hormone, najbolj pa kortizol. Kortizol je zaželjem v manjših količinah a ko se ga sprosti preveč, začne predstavljati enega izmed najuspešnejših saboterjev vašega zdravja. Možganom namreč sporoča, da shranjuje maščobo okoli trebuha, hkrati pa tudi zavira rast in regeneracijo mišičnih vlaken in slabi imusnki sistem. Svetujemo vam, da namesto aerobnih športov izvajate jogo ali pilates. V Fitnes centru pa namesto aerobike izberite trening z utežmi.
Zakaj joga?
Joga predstavlja vadbo za telo in duha, saj zelo dobro vpliva na reguliranje vašega stresnega hormona in kortizola. Pomaga tudi pri znižanju krvnega pritiska, izboljšanju gibljivosti in zmanjšanju kroničnih bolečin ter tudi pri izboljšanju telesne drže. Joga je celostna vadba, ki pomirja telo in duha, hkrati pa povzroča grajenje notranjih telesnih mišic.
vadba joge
Vir: Google
Kaj pa vas najbolj pomirja in hkrati povzroča telesne rezultate, ki si jih želite? Zapišite svoje načine sproščanja kar v komentarje! 🙂
Še vedno si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje in vsak mesec prejemate koristne nasvete o zdravju, športu in še kaj!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji