Pod neizmerno modrim nebom iz hladnega sivega morja se je na peščeni obali britanskega obmorskega mesta Margate pokazala bradata figura. Bil je Ross Edgley – prvi človek, ki je neprekinjeno (pre)plaval obalo Velike Britanije po vsej njeni dolžini. Resnično epski podvig.

Podvig brez primere

V 157 dneh je 33-letni Ross Edgley preplaval skoraj nepredstavljivih 1.792 milj, ne da bi enkrat stopil na kopno. Ta podvig, kot so ga poimenovali “Great British Swim“, se je začel 1. junija. Začel je v bistveno toplejši vodi na tej isti plaži in od takrat je naletel na vse možne težave.

Težave na poti

To ni bilo samo 12 ur in približno 40.000 zamahov dnevnega plavanja (med celotnim “potovanjem” ni vzel nobenega prostega dneva). Ross Edgley je tudi utrpel 37 napadov ježevih meduz in dobil razpadajoč jezik zaradi izpostavljenosti slani vodi. Raztrgal si je celo ramo itd…

Ko se je vrnil na kopno, je čustveni Ross Edgley opisal izkušnjo kot brutalno. “Ne morem verjeti, da sem to storil. Na začetku podviga sem bil zelo naiven, a prišli so trenutki, ko sem se zares začel spraševati o smiselnosti. Za vse, kar sem moral pretrpeti za ta trenutek, ki ga doživiš le, če porabiš 12 ur plavanja v morju vsak dan, vseh 157 dni. Vendar sem zdaj ponosen, utrujen in čutim olajšanje.

Podiranje rekordov

Med njegovim epskim plavanjem je Ross Edgley podrl več drugih rekordov. 30. junija je postal prvi človek, ki je preplaval 330 milj dolg Angleški kanal. 14. avgusta se je po 74 dneh zapisal v zgodovino z najdaljšim plavanjem. 30. avgusta pa je postavil rekord, ko je v 62 dneh preplaval 900 milj od Land’s End do John O’Groats. S tem je več kot prepolovil obstoječi 135-dnevni rekord.

Na svoji poti, poleg mnogih meduz, ki jih je srečal (Ross Edgley si je pustil rasti brado, da bi se zaščitil pred njihovimi bolečimi ožigi), se je skušal skriti ob sivih pečinah ob britanski obali. Imel je srečo, ko se je soočil iz oči v oči z morskim psom ob škotski obali in srečal delfine. Toda njegov najljubši spomin je nastal v Bristolskem kanalu, kjer je pet milj plaval celo s kitom.

Kurjenje kalorij in prehrana

Ross Edgley je med plavalnimi sejami v 23-tedenskem podvigu spal in jedel na katamaranu. Da bi pospešil podvig, je izgubil med 10.000 in 15.000 kalorij na dan. Jedel je bogato kalorično hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so ovsene kašice, pice in testenine ter kokosovo olje in oreščki za maščobe, ter multivitamine. Prav tako je med tem časom pojedel impresivnih 610 banan.

Nora Britančeva zgodovina

Ni presenetljivo, glede na njegove podvige, da ima Ross Edgley zgodovino pri premagovanju norih izzivov. V zadnjih letih je tudi vodil maraton, kjer je za sabo vlekel 1,4-tonski avto. Večkrat je preplezal oz. se dvignil po 20 metrski vrvi, dokler ni dosegel skupne višine 8.848 m (višina Mount Everesta). In dokončal je celo triatlon olimpijske razdalje, pri čemer je na sebi nosil 100 kg težko deblo (ta triatlon so po tem poimenovali »tree-atlon«).

To nam seveda takoj zastavlja vprašanje, kateri njegov podvig bo naslednji? Čez nekaj časa, ko se prilagodi življenju na kopnem, Ross Edgley vidi še ekstremnejše podvige, s katerimi bi lahko nadaljeval. Ne glede na svojo naslednjo pustolovščino, Ross Edgley dokazuje eno stvar – v našem vse bolj dostopnem svetu še vedno obstajajo epske pustolovščine, ki so pogosto kar na domačem pragu.

                                                                                                                           M.J.