Nov temelj cepiva je utemeljilo zdravljenje virusa HIV pri 5 bolnikih. Zaradi te utemeljitve se dvigajo upi za nadaljne raziskave s katerimi bi lahko preprečile Aids, brez potrebe po dnevnih dozah zdravil.
Po treh letih raziskovanja, na IrsiCaixa Aids raziskovalnem inštitutu v Barceloni, so raziskovalci združili dva inovativna cepiva proti virusu HIV z zdravilom, ki ga ponavadi uporabljajo za zdravljenje raka. Po prejemu zdravila, virusa ni bilo zaznati v 5 od 24 udeležencev. Poleg tega pa je širjenje virusa ustavil tudi njihov izboljšan imunski sistem.

 

Elektronska mikroskopska slika virusa HIV
Vir: Google
Eden izmed 5 udeležencev zdravila ni potreboval jemati sedem mesecev. Vodilna znanstvenica Beatriz Mothe je dejala, da je bila njena ekipa “na pravi poti” za razvoj terapije, ki bi bila alternativa dnevnemu jemanju protivirusnih zdravil.
Po mnenju Organizacije združenih narodov, okoli 18 milijonov ljudi – polovica vseh na svetu, ki živijo z virusom HIV – dnevno jemljejo protivirusna zdravila, da bi upočasnili napredovanje virusa v telesu. To so zdravila, ki so draga in povzročijo neprijetne stranske učinke.
“Dolgoročni sistemi, ki ne zahtevajo dnevnega jemanja tablet, lahko resnično pomagajo vsem obolelim z virusom HIV – kar pa je odlična priložnost za zaviranje širjenja bolezni.” – Mitchell Warren
To je primer terapevtskega cepiva namenjenega ljudem, ki so že okuženi z boleznijo Razlika od ostalih cepiv je le v tem, da so ostala narejena za preventivno cepljenje (za bolezni kot so otroška paraliza ali mumps in ošpice).
“Ideja o terapevtskem cepivu, ki bi lahko zagotovil stalni nadzor nad virusom, brez dnevnega jemanja tablet, je velik napredek.” – Mitchell Warren
Dr. Mothe in njena ekipa znansvetnikov je dala bolnikom, ki so bili nedavno diagnosticirani z virusom HIV, dve cepivi. Cepivo je namenjeno spodbujanju tvorbe belih krvnih celic, ki prepoznajo in uničijo celice okužene z virusom. Udeleženci preizkusa so še vedno dnevno jemali protivirusna zdravila, raziskovalci pa so 3 leta spremljali odzive njihovega imunskega sistema.
cepivo in tablere
Vir: Google
Potem je 15 udeležencev dobilo obnovitveni odmerek enega od cepiv in zdravilo, ki ga uporabljajo za zdravljenje raka (romidepsin), ta pa je dokazano pokazal, kako “odplakne” virus HIV iz telesa.
Virus se je vrnil in spet začel širiti pri 10 (od 15) bolnikih, ki so nadaljevali z jemanjem protivnetnih dnevnih zdravil, pri ostalih petih bolnikih pa niso potrebovali zdravila več tednov in v enem primeru celo 7 mesecev.
Kakšna se vam zdi ideja o tem naprednem zdravilu? Zapišite svoje mnenje v komentar!
Za več informacij o podobnih temah, si lahko naročite ogledni izvod revije Medicina in Ljudje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji