Na začetku nove kolesarske sezone je koristno, da si pogledamo nekatere najpogostejše napake, ki jih mnogi delajo v želji, da bi čim prej dosegli želeno kolesarsko formo.

kolesarjenje

1. Hujšanje
Da bi se na kolesu počutili dobro, je treba odplakniti odvečne kilograme, ki so se nabrali čez zimo, kajne? Lažji kot boste, lažje boste poganjali kolo. No, to je ena od klasičnih napak rekreativnih kolesarjev pred začetkom nove kolesarske sezone. Naj vas še tako mika, da bi na hitro odvrgli nekaj maščobe, ne počnite tega z dietami. Na ta način boste zmanjšali zaloge energije in začetno premagovanje klancev bo še težje.
2. Obilen obrok pred vožnjo
Ravno tako, kot ni dobro stradati, vam tudi obilna jedača pred vožnjo ne bo koristila. Morda se spomnite, koliko ste pojedli lani proti koncu sezone, ko ste bili v formi, toda dokler ne pridete znova na tisto raven, lahko z zalaganjem s kalorijami pred vožnjo dosežete ravno nasproten učinek. Namesto da bi se založili z energijo, bo vaše telo pravzaprav porabljalo še dodatno energijo, da predela zaužite kalorije.
3. Takoj na polno
Ena največjih napak, ki jih lahko storite v želji, da bi čim prej pridobili moč in kondicijo, je start na polno. Tudi avtomobila ne smemo takoj pognati v visoke obrate in s človeškim telesom ni nič drugače. Na začetku nove kolesarske sezone odpeljite nekaj enostavnih, nezahtevnih voženj, nato pa dolžino in višinske metre povečujte postopoma. V prvih tednih naredite več krajših, do uro in pol dolgih voženj. Za daljša kolesarjenja v enem kosu bo prišel čas, ko bo za vami že nekaj 100 kilometrov.
4. Spreminajnje nastavitev kolesa
balanca pri kolesu
Ne spreminjajte lanskih nastavitev kolesa.
Ko se po zimski pavzi usedete na kolo, se vam lahko zdi, da vam stare nastavitve sedeža in krmila ne ustrezajo več. Toda storili bi napako, če bi nastavitve zdaj spreminjali. Le vaše telo, ki je bilo zadnje mesece navajeno kavča, se mora znova privaditi sedenju na kolesu. Da, tudi zadnjica bo prvih nekaj voženj bolela, a to gre pač skupaj s kolesarjenjem.
5. Kolesarjenje v dvoje ali v skupini
Seveda je vrtenje pedal s prijateljem ali z več njimi lahko bolj zabavno in tudi lažje, če upoštevate pravila vožnje v zavetrju. Toda na začetku sezone je bolje, če kondicijo nabirate sami. Tako se ne boste počutili slabo, če boste komaj dohajali skupino oziroma vam ne bo šlo na živce, če boste morali zmanjševati tempo, ker bodo ostali počasnejši od vas.
6. Predolgo odlašanje s povečanjem zahtevnosti
Enako kot če telo močno obremenite prekmalu, bo tudi odlašanje s povečevanjem obremenitve slabo vplivalo na telesno pripravljenost in motivacijo. Ko začutite, da imate v nogah dovolj moči ter da vas pljuča ne izdajo že ob najmanjšem vzponu, je čas, da začnete povečevati intenzivnost kolesarjenja. Le tako boste dosegli želeno formo in se čez nekaj mesecev morda celo povzpeli na Vršič.
Več vsebine lahko prejmete, če si naročite svoj ogledni izvod revije Medicina in Ljudje!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji