Tako kot avtomobil tudi kolo potrebuje redni letni servisKdor je vsaj malo spreten z orodjem, ga lahko opravi sam, sicer pa specializirani prodajalci koles spomladi običajno ponujajo cenovno ugodne servisne pakete, ki ne bodo pretirano osušili denarnice. 

Poglejmo, kaj lahko za prijetno in varno vožnjo ter dolgo življenjsko dobo kolesa storimo sami.

1. Temeljito čiščenje

Kolo najprej dobro in temeljito očistimo. Tako bodo morebitne napake in okvare bolje vidne. Okvir kolesa operemo z namenskim čistilom ali, če tega nimamo, z avtošamponom ali detergentom za pranje posode. Pri spiranju ne uporabljamo premočnega curka vode, da voda ne zaide v ležaje in pletenice. Če uporabljamo visokotlačni čistilnik (po domače: štrajfiks, kerher, vap), škropimo z večje razdalje.

Verižnike in verigo očistimo z namenskim čistilom, ki ga lahko kupimo v vsaki kolesarski trgovini. Pri tem si pomagamo s čopičem in staro zobno ščetko. Če ničesar od tega nimamo pri roki, lahko uporabimo tudi sprej za čiščenje avtomobilskih uplinjačev ali sprej za čiščenje avtomobilskih zavor. Pri tem pazimo, da agresivne tekočine ne pršimo po okvirju.

Enako čistilo kot za verižnike in verigo lahko uporabimo tudi za čiščenje obročnikov kolesa (po domače: felten).

servis kolesa
@trendset.si

2. Pnevmatike in zračnice

So pnevmatike dovolj dobre za še eno sezono? Če kličejo po zamenjavi, je dobro hkrati zamenjati še zračnice.

Izbira tipa pnevmatike je odvisna od podlage in načina vožnje. Za vožnjo po pretežno asfaltirani podlagi je najbolje izbrati cestne ali touring pnevmatike. Za občasne izlete na makadamske poti se dobro izkažejo križanke med cestnimi in treking pnevmatikami. Te imajo po sredini gladko tekalno površino za vožnjo po asfaltu, ob straneh pa bolj grob profil za boljši oprijem na mehkejših podlagah. Naslednja stopnja so treking pnevmatike, ki so nekoliko počasnejše na asfaltu, a nudijo več stabilnosti in oprijema na makadamu in neurejenih poteh. Če pa večino voženj opravite po makadamu, neutrjenih poteh, izberite gorske pnevmatike.

Ne glede na to, kje večinoma kolesarite in kateri tip pnevmatike boste izbrali, kupite takšne z dodatno zaščito proti predrtju. Tistih nekaj evrov več boste hitro pozabili, »gumidefekta« daleč od doma pač ne. Še boljše pa, če si kupite novo rezervno zračnico, ki jo vsakič vzamete s seboj. V kolikor pa jo že imate od prejšnjih let pa preverite ali ni mogoče že poškodovana ali preparela.

3. Zavore

Ali zavore še dobro primejo in imajo zavorne obloge še dovolj »mesa«? Zamenjava zavornih oblog kolesa na klasičnih V-zavorah je enostavna in jo lahko opravimo sami. Nekoliko zahtevnejša je zamenjava zavornih oblog pri disk zavorah. Če nismo prepričani v svoje sposobnosti, menjavo raje prepustimo serviserju, saj so zavore edina neboleča stvar, s katero lahko ustavimo kolo (druga opcija je boleč padec).

zavore kolesa
@trendset.si

4. Verižniki, veriga, menjalnik

Pred novo kolesarsko sezono je potrebno preveriti tudi stanje verižnikov, verige in menjalnika. Preverite, ali je zobovje verižnikov v brezhibnem stanju (rado se poškoduje med nepravilnim prestavljanjem pod obremenitvijo), ali je prestavljanje tekoče in brez zatikanja in ali veriga teče enakomerno. Priporočljivo je tudi izmeriti raztegnjenost verige kolesa, kar bodo s posebnim orodjem naredili na kolesarskem servisu. Raztegnjena veriga namreč vodi v poškodbe verižnikov.

Po čiščenju (točka 1) in pregledu verižnikov, verige in menjalnika je čas za oljenje in mazanje gibljivih delov. Verigo naoljite z namenskim sredstvom za kolesarske verige. Ne uporabljajte WD40, strojnega olja ali zvarkov za podmazovanje avtomobilskih delov! 

Za gibljive dele menjalnika in drugih komponent kolesa lahko uporabite namensko olje ali mast, ki jo kupite v kolesarski trgovini, nič pa ne bo narobe, če uporabite silikonsko mast v spreju. Izogibajte se težkim avtomobilskim mastem!

veriga kolesa
@trendset.si

Če tudi po mazanju veriga ne teče gladko ali če prihaja do zatikanja pri menjavanju prestav, je bržkone potrebna fina nastavitev menjalnika. To storite z nastavitvenimi vijaki na menjalniku (običajno dva na sprednjem in dva na zadnjem menjalniku). Če niste prepričani, kako to storiti, ali če kljub neštetim poskusom rezultat ni nič boljši, priporočamo obisk kolesarskega servisa.

5. Ležaji

Ali se med vožnjo kolesa sliši značilen »klok-klok-klok«? V tem primeru je najbrž odpovedal (se obrabil, zarjavel) kateri od ležajev. Menjava ležajev je eno najbolj zahtevnih (in zoprnih) opravil, za katero je potrebno posebno orodje, zato tudi izkušeni kolesarji to raje prepustijo kolesarskemu servisu. 

Če ste postorili vse našteto, je vaše kolo pripravljeno na nabiranje novih kolesarskih kilometrov. Želimo vam obilo kolesarskih užitkov in čim manj predrtih zračnic!

Imate kak nasvet, ki bi ga želeli deliti z ostalimi bralci? Zapišite ga v komentarju!