Raziskovalci so potrdili, da stres lahko povzroča osivelost. Poglejmo še druge znanstvene dejavnike, ki lahko vplivajo na zgodnje sivenje las.

Stres pospeši osivelost

Znanstveniki s Harvarda so dokazali, da stres pospeši sivenje las. Ugotovili so, da stres spodbuja proizvodnjo hormona, ki vpliva na celice melanocitov. To so celice, ki proizvajajo lasni pigment. Znanstveniki upajo, da bo to odkritje pripomoglo k razumevanju, kako izčrpavanje matičnih celic na splošno prispeva k staranju.

Slika je simbolična.

Sredstva za preprečevanje osivelosti

Znanstveniki že dolgo vedo, da so melanocitne celice ključnega pomena za proizvodnjo lasnega pigmenta. Skupina francoskih znanstvenikov je razvila sredstva, ki posnemajo delovanje naravnega encima, ki ščiti te celice. Sedaj želijo izdelek komercializirati. Če pa bo uspešen, bi preprečil sivenje.

Genetski vidik

Prezgodnje sivenje lahko povzročajo avtoimunske bolezni, kot sta vitiligo in alopecija areata. Sindromi prezgodnjega staranja, pri katerih se pospešijo vsi vidiki staranja, kot sta HutchinsonGilfordov sindrom progerije (HGPS) in Wernerjev sindrom, prav tako povzročijo sivenje. Domneva se, da geni uravnavajo sivenje, vendar znanstveniki jih še niso identificirali.

Lasni pigment proizvajajo celice, imenovane melanociti.

Pozitivni stranski učinki

Študija avtonomne univerze iz Barcelone je pokazala, da je stranski učinek novih imunoterapevtskih zdravil ta, da lahko obnovijo pigment las. Od sodelujočih 52 bolnikov s pljučnim rakom so v raziskavi pri 13 bolnikih ugotovili, da so njihovi sivi lasje potemneli v rjave ali črne. Ugotovili so tudi, da se je teh 13 bolnikov bolje odzvalo na zdravljenje raka.

Sivi dediči

Kajenje, debelost in družinska anamneza za zgodnje sivenje prispevajo k prezgodnjemu sivenju. Po podatkih Journal of Americal Academy of Dermatology so najbolj ogroženi tisti z očetovsko anamnezo za zgodnjo osivelost.

 

Avtor: M.B.

Vir: theguardian.com