Verjetno imaš trenutno doma vsaj eno škatlico sode bikarbone. Po navadi, se znajde pri sestavinah za peko, v hladilniku, da absorbira neprijeten vonj in pod kuhinjskim umivalnikom, za čiščenje. Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali že stari Egipčani.
Poleg vsega tega, pa je soda bikarbona odlična tudi za zdravstvene namene, zato jo lahko pristaviš tudi h kabinetu z zdravili.
Kaj točno je soda bikarbona?
Je 100% natrijev bikarbonat, ki se lahko uporablja kot sredstvo za vzhajanje testa. Ko se zmeša s kislino, se ustvarijo mehurčki, ki oddajajo plin ogljikov dioksid. Zaradi njega pa raste testo.Že stare civilizacije pa so ugotovile, da se raztopino iz sode bikarbone lahko uporablja tudi za čiščenje oblačil, kontaminiranih z urinom. Poleg tega pa je 100% naravna sestavina, ki se jo lahko uporablja v zdravstvene namene.
soda bikarbona
paleoplan.com
11 primerov uporabe sode bikarbone za zdravje
  1. Naravni deodorant
Če se želite izogniti parabenov in aluminija, ki ga lahko najdemo v večini deodorantov in antiperspirantov, poskusite sodo bikarbono, ki jo zmešate z žličko vode. Ta enostavno pasta, služi kot odličen deodorant, saj vpija pot in posledično se pod pazduho ne razmnožujejo bakterije, ki so krivci za neprijeten vonj.
2. Piki insektov in bršljana 
Na prizadeto mesto nanesite pasto iz sode bikarbone in vode. Poskusite lahko tudi samo s sodo. Prah nežno podrgnite po koži. Soda bikarbona nevtralizira toksine na površini vaše kože, zato pomaga omiliti draženje in srbenje.
3. Zgaga, prebavne motnje in želodčne razjede 
Večina zdravil za prebavni trakt vsebuje bikarbonate. Soda bikarbona nevtralizira želodčno kislino in s tem pomiri zgago. Poleg tega pa zdravi celo želodčne razjede. Doziranje: ½ čajne žličke sode raztopite v pol kozarca vode. Mešanico popijte vsaki 2 uri, vendar ne gre pretiravati. Dnevna količina naj ne bo večja od 7-ih čajnih žličk sode oziroma 3-ih žličk, če ste starejši od 60 let. Kuro naredite nekajkrat letno.
4. Namakanje stopal in piling telesa 
Raztopite 3 žlice sode bikarbone v topli vodi. Ustvarili boste poživljajočo kopel za vaša stopala. Lahko si naredite tudi piling za celo telo. V 3 žlice sode bikarbone vmešajte žlico vode in vaš piling je končan. Piling je naraven, poceni in dovolj nežen, da se ga lahko uporablja vsak dan.
soda bikarbona
livestrong.com
5. Sproščujoča kopel 
Mešanica sode bikarbone in jabolčnika ustvarita odlično kopel, ki je več kot primerna po napornem delavniku. Poleg tega ta mešanica odlično očisti vašo kad in odtoke, kar pa je tudi prednost kajne?
6. Čistilo za roke 
Z vodo zmešajte 3 žličke sode bikarbone. Tako dobite naravno milo za roke, ki bo odplaknilo vso umazanijo in nevtraliziralo vonjave.
7. Odstranjevanje trnov in trsk 
Pasta iz sode in vode, vam bo pomagala odstraniti trske in trne. Prizadeto mesto namažite 2x dnevno in trske bodo po parih dneh na plano prišle same.
8. Sončne opekline 
Stuširajte se s sodo bikarbono. Ko končate, ne uporabite brisače. Pustite, da se telo posuši na zraku. Če imate lokalne opekline, na prizadeto mesto položite obkladek namočen v vodo in sodo bikarbono.
soda bikarbona
beautyglimpse.com
9. Izboljšajte športne rezultate 
Veliko tekačev na dolge proge pred tekom zaužije sodo bikarbono, da poveča svoje zmogljivosti. Soda naj bi delovala podobo kot ogljikovi hidrati (nahrani vas z energijo). Dokazano je tudi, da deluje pri plavalcih.
10. Zobna pasta 
Pomaga vam odplakniti zobne obloge, ki se na zobeh kopičijo čez dan in s tem enako kot zobna pasta očisti vaša usta. Zmešajte vodo in sodo bikarbono, nato pa z zobno ščetko umijte zobe kot običajno.
11. Beljenje zob 
Beli vaše zobe. Sodo nanesite na zobe in pustite delovati 5 minut. Postopek izvajajte 1x tedensko. Po uporabi bodo vaši zobje zdravi in sijoči.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji