Veliko je posameznikov, ki jim delo od doma pomeni predvsem manjšo produktivnost, več poležavanja oz. prostega časa, občutek, da ni potrebno toliko narediti. Če želimo, da bo naša produktivnost od doma še večja, je pomembno, da postavimo določena pravila, ki nam pomagajo pri uravnoteženem življenju. Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako se lotiti dela od doma v času koronavirusa, da bomo čimbolj učinkoviti oz. produktivni.

DELOVNI KOTIČEK oz. PISARNA

Točno določen delovni kotiček je za nas posebnega pomena. Zato je potrebna domača pisarna oz. delovni kotiček. Prostor, namenjen delu, tudi če je to čisto majhen kotiček. Najbolje kar pisalna miza.

Poleg tega pa je pomembno, da je ta kotiček pospravljen in čist, brez nepotrebne krame, umazanih čajnih skodelic, da se lahko popolnoma posvetimo delu, brez motečih dejavnikov. Pomembno je seveda tudi, da se tam počutimo odlično.

DOLOČEN DELAVNIK

Tudi če delamo od doma, to pomeni, da moramo svoje življenje uravnovesiti. In če nimate določene ure, lahko hitro padete v zanko, da zmeraj delate. Kar pa vodi v izčrpanost in izgorelost. Tega pa si ne želi nobeden, ker je na eni strani to slabo za naše zdravje in na drugi, svojega dela potem ne moremo opraviti najbolje, kar se da.

Pri delu od doma pa se moremo naučiti reči tudi ne. Ne – za nenapovedane obiske, pospravljanje stanovanja, kuhanje. Potrudite se, da vas misli ne zanesejo drugam.

URNIK oz. NAČRT DELA

Urnik in planiranje dneva v urnih blokih lahko dela čudeže. Če si naredite svojo “to-do” listo (za to obstaja več aplikacij oz. programov), si za te obveznosti lahko načrtujete, koliko časa potrebujete za posamezno nalogo oz. opravek. Potem si lahko to dodate na Google koledar, če ga imate oz. uporabljate. V koledarju lahko imate zraven vseh teh opravil tudi morebitne (video) sestanke in pavze.

Vsa ta opravila pa so seveda načrtovana v času ur, ki jih planirate za delo – torej v urah vašega delavnika. S tem sistemom boste točno vedeli, kaj bo danes narejeno (seveda se včasih tudi kaj spremeni in potem prilagodi) in se več ne ukvarjate s tem, “kaj moram še narediti?”.

ODKLOP oz. PAVZA

To je lahko za nekatere pomembna točka, da se izognete izgorelosti. Čeprav svoje delo obožujete in v njem uživate, to še ne pomeni, da živite samo za to. In če si ne vzamete časa za odklop in regeneracijo, vas bo to vodilo v izgorelost, kar se pa pozna pri zdravju in socialnih odnosih. Zato se je nujno tudi odklopiti. Tako na dnevni ravni (npr. po neki določeni uri zaključite z delom in se potem posvetite nečemu drugemu) kot tudi pri vikend sprostitvi.

Kako se pa kaj vi lotevate dela od doma?

Avtor: M.J.