Verjamemo, da nas je velika večina že utrujenih od trenutnih ukrepov za zajezitev korona virusa. Javno življenje se je zadnjih mesecih v veliki večini evropskih držav skorajda ustavilo. Gospodarske posledice pa se bodo – oz so že najverjetneje dotaknile velikega dela prebivalstva.

Ni važno ali ste organizator koncertov, turistični delavec, igralec v košarkarskem klubu, kulturni delavec, frizer ali gostinec. V tem in še v marsikaterem drugem sektorju gospodarstva je večina ljudi trenutno brez dela, na čakanju ali pa celo že brez službe.

Na drugi strani pa je kar nekaj dejavnosti, ki v času te krize cvetijo, beležijo občutno rast in velike dobičke.

Spodaj si preberite nekaj primerov:

Proizvajalci in dobavitelji zaščitnih mask, medicinske opreme in higienskih izdelkov

Vsi proizvajalci zaščitnih mask, zaščitnih oblek in ostalih izdelkov za osebno higieno so zaznali neverjeten skok pri naročilih. Podjetje 3M, ki v vseh svojih tovarnah proizvaja maske in respiratorje, že dalj časa ne more izpolnjevati naročil. Podjetje Dupont v Luksemburgu trenutno v več izmenah proizvaja zaščitne obleke. Iz podjetja Sagrotan, ki proizvaja razkužila, so že konec februarja sporočili, da je povpraševanje naraslo eksponentno.

Povečanemu povpraševanju po zaščitni opremi in povečani poslovni “iznajdljivosti” pa smo bili priča tudi na domačem trgu.

Proizvajalci zdravil in cepiv

In nenazadnje farmacevtska podjetja. Vsako podjetje (ali inštitut), ki je potencialno sposobno razvoja zdravila ali cepiva, je danes eno naših “največjih upanj”. Podjetja so v razvoj usmerila vse znanje in veliko človeških virov.

Farmacevtsko podjetje CureVac, ki se že od januarja ukvarja z razvojem cepiva, bo samo v EU investiralo več kot 80 milijonov €. Močno pa se je povečala tudi prodaja zdravil proti navadnemu prehladu, kašlju, bolečinam …

Spletna prodaja in dostava

Dejstvo, da je (bila) večina fizičnih trgovin zaprtih, ljudje pa se zadržujejo doma, je sprožilo pravi pospešek spletnih nakupov. Čeprav se tudi pri nekaterih spletnih trgovcih pozna trenutna nedorečena situacija, pa se je večina vseh nakupov seveda opravila preko spleta.

Posledično se je povečalo tudi število opravljenih dostav različnih dostavnih služb. Večina dostavnih služb v EU se je na situacijo dobro pripravila, tako da so dostave potekale brez težav.

Dostava hrane in živil

Dostava hrane in živil s strani večjih trgovcev je bila za večino kupcev pravi izziv, saj je bilo skoraj nemogoče dobiti prost termin dostave (Spar, Mercator … ). Tudi dostava hrane iz restavracij je v času te krize v porastu. Število naročil se je povečalo, dostavljavci pa so se prilagodili varnostnim ukrepom za zaščitno strank. Dostavo izvajajo do vrat – brez kontakta, plačila so brezstična oz. preko spleta.

Število povpraševanj po dostavi se je močno povečalo tudi pri dobaviteljih lokalne hrane (zelenjava, sadje, mlečni izdelki … ) in marsikateri dostavljavec je bil prisiljen omejiti sprejemanje naročil. Na splošno so rast beležila vsa podjetja, ki na spletu ponujajo dostavo živil in pijač. Podjetje specializirano za dostavo zmrznjenih izdelkov Bofrost je na nemškem trgu zabeležilo 2x več naročil kot ponavadi.

Spletne storitve in IT podjetja

Veliko podjetij je zaprlo svoje pisarne in se odločilo za delo od doma z uporabo virtualnih pisarn. Uporaba programske opreme za video konference in ostalih spletnih komunikacijskih orodij je postala del vsakdana. Podjetje Microsoft je že v sredini marca zaznalo 40% povečano uporabo storitve Microsoft Teams, ki je namenjena delu in sodelovanju na daljavo.

Prav tako se je drastično povečala uporaba platforme ZOOM, ki nudi programsko opremo za video konferenčna srečanja. Povečala pa se je tudi uporaba zabavnejših storitev in aplikacij: Netflix, Steam, Spotify …

Trgovine in drogerije

V prvih dneh in tednih korona krize smo lahko v trgovinah z živili spremljali mrzlične nakupe, ki so spominjali na čas razprodaj in večjih praznikov. Prodaja je močno poskočila, po oceni Boston Consultig Group za vsaj 10%-15%. Ni pa še jasno kakšne bodo prodajne številke srednjeročno.

Povečani nakupi toaletnega papirja, testenin in mleka na zalogo lahko pomenijo, da bo na daljši rok nakupov v trgovinah manj. Še vedno pa je za trgovine ugodno dejstvo, da so zaprte restavracije.

Tudi drogerije so zaznale povečano prodajo mila, razkužil in toaletnega papirja. DM je na nemškem trgu v marcu zaznal občutno povečanje prodaje mil, razkužil in toaletnega papirja v primerjavi z marcem 2019.

Kljub vsemu, pa vam uredništvo LikeOut medija želi, da upoštevate varnostne ukrepe in da predvsem ostanete zdravi!

Avtor: M.J.