Misija na Mednarodni vesoljski postaji postaja sila zabavna in čudovita na pogled!
Mednarodna vesoljska postaja je skupni projekt šestih vesoljskih agencij – Združenih držav Amerike, Rusije, Japonske, Kanade in Brazilije ter Evropske unije. Slovenska kratica je “MVP”, angleško pa se imenuje International Space Station – ISS.
iss postenek Zemlje
Vir: Google
Nahaja se na tirnici okoli Zemlje (običajno se ji reče nizka Zemljina tirnica). Njena dejanska nadmorska višina se spreminja za nekaj kilometrov zaradi atmosferskega upora sredstva in uskladitve oziroma dviganja višine. Zaradi dnevne izgube višine je potrebno vzdrževanje orbite s pomožjo raket. Od same izstrelitve modula Zarja 20. novembra leta 1998, je naredila že več kot 86.500 obhodov okoli Zemlje. Njena potovalna hitrost je 27.600 km/h, kar pomeni da Zemljo obkroži v eni uri in pol.
Postajo v glavnem izpeljujejo plovila Sojuz izpeljanke TMA, Progress in Nasin raketoplan. Čeprav v tem trenutku raketoplan ne obratuje več. Novembra leta 200 se je v njen naselila prva človeška posadka; njene posadke pa so večinoma ruske in ameriške. Postajo je obiskalo več astronavtov iz 15 različnih držav. Med drugim so Mednarodno vesoljsko postajo obiskali tudi vesoljski turisti.
Ali ste vedeli, da je postajo možno videti z Zemlje kar s prostim očesom?
Na splošno MVP služi za preučevanje učinka mikrogravitacije, kozmičnega sevanja in drugih vesoljnih pojavov, ki vplivajo na organizme.
posnetek Zemlje iz vesolja
Vir: Google
Študije so namenjene, da bodo pokazale dolgoročne vplive na daljšo človeško bivanje v vesolju – pri kolonizaciji vesolja. Preučuje pa se tudi astronomija, astrobiologija, vesoljsko vreme, medicina, fizični pojavi in temna snov ter temna energija.
Astronatvi pa so na Mednarodno vesoljsko postajo namestili tudi štiri kamere, da bi ugotovili, kako sončno sevanje vpliva na naprave. A medtem ko oni merijo, mi lahko uživamo. Posnetki so namreč nadvse čudoviti. Naš planet lahko opazujete v posnetku.
Poglejte si videoposnetek v katerem boste videli planet Zemlja iz vesolja. Posnetek je pomirjujoč, čudovit in primeren, da ga delite tudi med prijatelje!
Prijeten ogled vam želimo!

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji