Vsi smo bili priča tem stavkom na Facebook-u. Ste tisti, ki jim verjamete ali med tistimi, ki niste ravno zaupljivi? Lahko se končno olajšate, saj nobena od teh trditev, ni pravilna! Katere so torej tiste najbolj popularne trditve, ki vsake toliko obnorijo Facebook stran?

facebook aplikacija

  1. “Pozor: jutri zjutraj, ko se povezujete s Facebook-om, vas bomo prosili za plačilo vstopa,…”
  2. “Ker naj bi kršili pravila, bo vaš račun nepreklicno deaktiviran …”

    facebook verodostojnost

  3. “PIN v obratnem vrstnem redu prikliče policijo!”
Res je, nič od naštetega ni res! Začetek novega leta je obdobje, ko so časovnice na FB strani zasute z res neverjetnimi objavami, ki pa jih uporabniki čisto nekritično delijo naprej. Nihče ne preverja verodostojnosti informacij!
Prva neumnost:
“Pomembno!! Pozor: jutri zjutraj, ko se povezujete s facebook-om, vas bomo prosili za plačilo vstopa… je uradno. Bilo je tudi v novicah. Facebook je začel zbirati pristojbnine zaradi veliko lažnih profilov. Če nočeš plačati, prilepi to na svoj zid, tako bo vidno, da je tvoj profil uporaben. Tvoja ikona bo modra in Facebook bo zate zastonj! Kopiraj in prilepi na tvoj zid…”
Navedeno namreč nikakor ne drži. FB ne bo prosil za plačilo vstopa, saj ima druge načine zaslužka. “Facebook zelo dobro razume, kako lahko na drug način služi denar, čeprav je uporaba za navadne smrtnike – na prvi pogled – brezplačna. In tako bo verjetno tudi ostalo. Naredite si uslugo in raje ne kopirajte objave na zid. V primeru, da ste to storili, nam pošljite sliko modre ikone,” pozivajo na SI-CERT.
Druga neumnost:
Je nevaren poskus kraje gesla, ki lahko povzroči precej težav. Gre namreč za grožnjo o izbrisu profila, ki je na videz zelo resno opozorilo. Opozorilo naj bi vam ga, “Facebook Security Terms,” pustil kar pod sliko v obliki komentarja. “Ker naj bi kršili Facebook pravila, bo vaš račun nepreklicno deaktiviran, če v naslednjih 12 urah ne potrdite svojega računa.”
Ob opozorilu je poziv za sledenje povezavi, ki pa nima popolnoma nobene povezave s Facebook-om. Na tej povezavi bi morali vpisati tudi svoje geslo. SI-CERT še vedno poudarja, da vas Facebook, Google in PayPal ter drugi ponudniki, ne bodo nikoli pozvali, da sledite povezavi in vnovič vpišete svoje geslo. “Facebook in ostali ponudniki že vedno vaše geslo. Povezava pa je namenjena kraji, to je poskus fišing kraje gesla. S tem vas goljufi skušajo prepričati, da jim izdate svoje geslo, nato pa brez težav dostopajo do vašega računa.”
Tretja neumnost:
facebook like
Trditev, da narobe vpisan PIN na bankomatu prikliče policijo je povsem napačna! “Neverjetno ampak objava vsakih nekaj mesecev zaokroži med prijatelji. Lahko samo upamo, da še nihče ni poskusil.” Ne le SI-CERT, ampak tudi nekaj publike se že sprašuje kaj bi storili, če je vaša PIN številka 8668. “Če vpišete napačen PIN, nikakor ne boste priklicali policije, niti vam bankomat ne bo izplačal denarja. Zato take objave raje ne delite.”
Katera objava je tista, na katero ste nasedli?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji