Predstavljamo vam zgodovinska letala, ki so na en način bizarna in nenavadna, po drugi strani pa za tisti čas zelo inovativna.

1. Parazitno letalo McDonnell XF-85 Goblin

McDonnell XF-85 Goblin
Je majhno letalo, ki ga prevaža leteča letalonosilka ali pa matična ladja. Vzleti lahko z matčne ladje in v nekaterin primerih tudi na njej pristane. V praksi so se taka letala redko kdaj uporabljala, v modernem času pa so skoraj popolnoma izginili. Testni program Goblina pa je bil ustavljen leta 1949.

2. Štirimotorno turbopropelersko letalo Aero Spacelines Super Guppy

Aero Spacelines Super Guppy
Letalo je bilo namenjeno transportu tovorov velikih dimenzij. Super Guppy je naslednik letala Pregnant Guppy.

 

3. Bizarno letalo Vought V-173 znano kot “leteča palačinka” – Flying Pancake

Vought V-173 Flying Pancake
Letalo v obliki palačinke so razvili že med drugo svetovno vojno. Izdelali so dva prototipa, ki sta močno spominjala na leteče krožnike. Ploščata oblika naj bi zagotavljala več dvižne površine, kar pa bi omogočilo lažji vzlet. V-173 sta poganjala dva motorja na sprednjih konicah kril. Razvoj so opustili leta 1947, saj s tem nenavadnim letalom nihče ni mogel normalno leteti.

4. Eksperimentalno brezpilotno letalo Boeing Bird of Prey

Boeing Bird of Prey
V 90. letih sta letalo skupaj razvijala McDonnell Douglas in Boeing. Samo tehnologijo in dele letala so uporabili v Boeing X-45 UCAV letalu.

5. Zrakoplov Twin-boom letalo

Twin-boom
Ima dve podolgovati okrogli strukturi – “boom” -, ki sta pritrjeni na glavno krilo. V njih se nahajajo gorivni rezervoarji ali pa druga oprema. Včasih je služil tudi kot podporna struktura.

6. Eksperimentalno letalo NASA AD-1 (Ames Dryden-1)

NASA Ames Dryden-1
NASIN projekt letala s poševnim krilom, ki so ga izvajali med letom 1979 in 1982 v Dryden Flight raziskovalnem centru v Kaliforniji. Uspešno so dokazali koncept, da lahko zrakoplov leti s poševnim krilnim naklonom od 0° do 60°. Sam koncept je deloma podoben gibljivemu krilu, kjer obe krili spremenita naklon. Pri AD-1 pa samo eno krilo pivotira okrog sredinske točke krila. Letalo tako postane asimetrično. Letalo je poletelo 79-krat, pri tem pa so testirali aerodinamiko pri različnih naklonih in hitrostih.

7. Trimotorno letalo Boeing X-48

Boeing X-48
Je brezpilotno letalo, ki je namenjeno raziskovanju karakteristik BWB oziroma letečega krila. Poganjajo ga trije turboaktivni motorji JetCat P200.

8. Vodno letalo Convair F-2Y Sea Dart

Convair F-2Y Sea Dart
“Morska puščica”, ki ni nikdar prišla dlje od prototipa a kljub temu si lasti edinstven rekord. Je edino letalo, ki je kdaj koli preseglo hitrost zvoka na vodi. Mornarica je namreč želela razviti nadzvočen lovski prestreznik, ki bi lahko pristal na vodi. Izum se v praksi ni obnesel, leta 1954 pa je letalo celo razpadlo med letom. Kmalu za tem je močno napredovala vzletna tehnologija na letalonosilkah.

9. Napihljivo letalo iz gume, Goodyear Inflatoplane

Goodyear Inflatoplane
Najbolj bizaren izum hladne vojne, ki je prvič poletelo leta 1956. Kljub temu, da se je letalo v zraku dobro obneslo, ga vojaško letalstvo ni naročilo. Letalo praktično ni imelo namena, saj bi ga načeloma lahko sestrelili z lokom in puščico.

10. Hitri prestreznik XF103-F2 Thunderwarrior

XF103-F2 Thunderwarrior
Razvoj letala ni prišel dlje od modela v naravni velikosti, saj je imel prototip preveč težav z motorjem. V dolgem nosu letala se je skrival ogromen radar za zaznavanje sovražnih letal na dolgih razdaljah, rakete pa je letalo nosilo v notranjosti trupa. Letalo ni nikdar poletelo.

11. Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji