V svojem govoru nas je Dan Croitoru popeljal v virtualni svet na svetovnem nivoju, v katerem mladi dodajo svoj prispevek v obliki nesebične pomoči otrokom širom sveta, ki žal nimajo omogočenega kakovostnega izobraževalnega sistema. Globalno znana in podprta iniciativa pa je svoje začetne korenine pognala prav na naših tleh, v Sloveniji.

Projekt Challenge Future

Dan Croitoru pravi, da se je prvič srečal z omenjenim projektom pred dvema letoma, ko je zasledil, da se lahko pridruži projektu, ki nudi globalne izzive in tekmovanje za najboljšo idejo, ki je vredna širjenja in rasti. Projekt Challenge Future je platforma, tam skupnost mladih oseb sodeluje v razpravi o svetovnih problemih in za katere s svojimi idejami ponujajo rešitve ter inovacije, kako rešiti določen problem. Seveda so pri tem projektu tudi mamljive nagrade, na primer glavna nagrada za inovacijo znaša 20.000 evrov. Govorec je takoj začel z akcijo, zbral ekipo primernih oseb in se prijavil na projekt Challenge Future.

Tvoja dejanja na spletu so tvoj življenjepis

Na podlagi projekta so ustvarili novo idejo, kako bi tvoja odlična dejanja na spletu prispevala k tvojemu življenjepisu, kjer so razvidni tvoji članki, tvoji komentarji, ali si sodeloval pri kakšnem pomembnem dogodku ali si preprosto s svojimi besedami pokazal, kdo si. Na podlagi tega bi lahko potencialni delodajalci ocenili, kaj si dosegel, kako razmišljaš, kaj počneš in zagotovo bi tako imel enormno prednost pred drugimi, pa četudi ima konkurenca odlično napisan življenjepis. Dana in njegovo ekipo je tako njihova odlična ideja popeljala v finale, kjer so jo leta 2010 tudi predstavili na forumu na Bledu, vendar žal niso osvojili glavne nagrade. Zagotovo ste se vprašali, kaj pa potem Dan počne na odru, če ni prejel glavne nagrade. Njegovo sporočilo je preprosto. Govori o skupini strastnih in predanih ljudi, ki so ustvarili globalno skupnost, ki je pripravljena, da bo nekaj storila v dobrobit vseh. Govorca je ta platforma dejansko posrkala vase, s tem je postal globalna sprememba in se veseli naslednjih poglavij v življenju.

Ste se kdaj vprašali: »Ali imamo kaj upanja?«

Challenge Future je nastal iz preprostega in ključnega vprašanja, ki si ga zastavljamo vsi: «Ali imamo kaj upanja?« Na to vprašanje sta cenjeni Andreja Kodrin in Nadja Zeksembajeva odgovorili pritrdilno, saj sta tudi začeli to globalno gibanje. Gibanje se je začelo leta 2009 prav v Sloveniji, v dveh letih pridobilo 20.000 članov ter postalo globalni fenomen, prisoten v 18 državah. Skupnost gibanja zaznamujejo mladi, ki uživajo, da so del mednarodne skupine, ki lahko s svojim znanjem in izkušnjami prispeva k pomembnim svetovnim spremembam.

“zakaj ne bi mladih tako spodbudili, da s svojimi dejanji spodbujajo tudi druge ljudi?”

Uspešen slovenski projekt »Mladi za mlade«

S partnerjem Studio Moderna je platforma Challenge Future ustvarila projekt »Mladi za mlade«, ta spodbuja mlade ljudi po celem svetu, da pomagajo na kakršen koli način neprivilegiranim mladim, tako bolnim, zapuščenim, beguncem ali migrantom. V tem projektu si skupino kreiraš sam in lahko vključiš tudi svojo šolo, svojo skupnost ali pa preprosto prevzameš pobudo, da narediš nekaj sam. Pri tem projektu so najbolj vplivne ideje, in sicer koliko ur so porabili za določeno idejo, koliko prostovoljcev je bilo vključenih in koliko neprivilegiranih mladih je prejelo pomoč na podlagi ideje. Odziv je odličen, saj vsakodnevno dobivajo pobude za nove projekte, ideje in iniciative.

Globalni projekti, vredni širjenja

Izmed vseh projektov je Dan izbral dva, ki ju je predstavil v svojem govoru. Prvi projekt prihaja iz Indije, kjer je zelo velik problem dostopnosti izobraževanja otrok. Otroci industrijskih delavcev obiskujejo začasno šolo, ki bi se ji, bolje rečeno, lahko reklo druženje, saj takšno šolo obiskuje 10.000 otrok in je dejansko nemogoče toliko otrok naučiti brati in pisati z le nekaj učitelji na voljo. Tako trije prostovoljci, ki prihajajo s področja tehnologije in managementa, zvečer zberejo otroke in jih učijo osnov, kot je branje in pisanje. S svojim znanjem in izkušnjami tako učijo manj privilegirane otroke, saj jih na podlagi osnovnega znanja čaka boljša prihodnost.

“za otroke so začeli zbirati sredstva, da se bodo lahko vpisali v boljše šole. s tem so otroci bolj navdušeni nad učenjem in željni znanja.”

Drugi projekt izhaja iz sodelovanja med Združenimi državami Amerike in Gano, kjer je viden globalni primer sodelovanja v smislu pomoči otrokom iz šibkejšega okolja. Iniciativa se je začela v Združenih državah Amerike, kjer je nekaj ameriških študentov združilo moči z ganskimi študenti, katerih cilj je pomoč otrokom iz Gane, ki jim starši ne morejo več omogočiti šolanja, morebiti zaradi bolezni staršev ali smrti. Ganski študentje so tako v Ameriki pripravili tržnico, na kateri so prodajali zapestnice, ki so jih naredili v svojem prostem času ali med poukom umetnosti. Celoten dobiček, ki so ga ustvarili s prodajo zapestnic, so tako namenili izobraževanju ranljivih ganskih otrok in v zelo kratkem času so zbrali približno 20.000 dolarjev, številka pa še vedno raste.

Za konec še govorec spodbudi poslušalce, naj prispevajo prijazno dejanje, lahko je že samo nasmešek, objem ali dobra beseda, mogoče za nas ni veliko, nekomu pa to lahko pomeni ogromno.

Video si lahko ogledate tukaj >>.

 

Avtor: Adrijana Kolar