Trenutno je najnovejši hit na Netflixu in po svetu. V Ameriki, ki je ena najbolj znanih držav zbadanja v šolah, in po celem svetu želijo s to serijo “potrkati” na vest mladine.
sporočilo
popsugar.com
Serija 13 Reasons Why (13 razlogov zakaj) je ameriška skrivnostna-drama posneta po noveli Jay Asher iz leta 2007 13 Reasons Why in predelana s strani Briana Yorkeya za Netflix.
Serija se odvija v srednji šoli z dijakinjo Clay, ki je naredila samomor po tem, ko je trpela zbadanje, norčevanje, ustrahovanje in še kaj hujšega s strani posameznih oseb, dijakov. Preden je končala svoje življenje je posnela 13 kaset, na katerih opisuje razloge zakaj je to storila. Na vsakem posnetku je ena oseba, ki je kriva za njeno smrt.
sporočilo
thought catalog
V originalu je bila zgodba zamišljena kot film, ki bi ga izdala založba Universal Pictures, v katerem bi Selena Gomez imela glavno vlogo. Netflix je prevzel in začel snemati serijo leta 2015. Selena morda ni na platnu, je pa v ozadju vlekla glavne niti in s strastjo upravljala delo producentke. Hollywood Reporterju je povedala, “da jo knjiga furstrira, saj se lahko poistoveti in podoživi svoje izkušnje”. Ni se hotela pokazati v zgodbi, je pa zelo veliko pripomogla kot velikodušna producentka in pomagala spraviti film v Netflix serije.
sporočilo
hollywood reporter
Vse epizode, vključno z posebno izdajo 13 Reasons Why : Beyond the Reasons (razlog za razlogom) so bile svetovno premierno predstavljene na Netflixu 31 marca 2017.
Serije so prejele pozitivne kritike s strani publike in kritikov, kateri so hvalili sporočilo zgodbe in igralsko zasedbo, predvsem dve glavni vlogi Dylan Minnette in Katherine Langford. Prejela pa je sporne kritike za grafično upodobitev problemov, kot sta samomor in posiljstvo, z drugimi “odraslimi in kontraverznimi” vsebinami.
Zgodba je ganljiva in marsikatera punca ali fant se lahko poistoveti s primeri zbadanja in čustvenimi posledicami, ki so prikazane v filmu. S tem sporočilom upamo, da bo mladina razmislila preden se spravi na drugega sočloveka in mu s tem lahko povzroči furstracije in brazgotine za celo življenje.
Kaj pa si vi mislite o tem problemu med mladino in o sporočilu zgodbe?

 

 

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji