Princ Harry in Meghan Markle sta dobila prvega otroka! Tukaj je vse, kar vemo o novem članu družine v Sussexu.

Kdaj je bil rojen otrok?

Princ Harry je napovedal, da je Meghan rodila prvega otroka – fanta – 6. maja 2019. Porod je bil izveden ob 05:26, otrok je tehtal 3,2 kg.

Leto dni po poroki Vojvode Harry-ja in Vojdovinje Meghan iz Sussexa se jima je rodil prvi otrok Archie.

Spol otroka je bil presenečenje za Harryja in Meghana – pa tudi za javnost – ki so se odločili, da ne bodo izvedeli, kaj imajo. Tudi sama Meghan je med kraljevim obiskom v Merseyside-u januarja povedala navzočim, da ne poznajo spola otroka. Toda v zadnjih tednih so se pojavile govorice, da princ Harry in Meghan Markle poznata spol svojega otroka.

Zanimivo je, da sta bila dva otroka bratranca rojena v podobnem letnem času – princ Louis (23. aprila) in princesa Charlotte (2. maj).

Kje je Meghan rodila?

Ne pozabite, da sta Vojvoda William in vojvodinja Kate iz Cambridgea stopila zunaj Lindovega krila v bolnišnici St Mary’s v Paddingtonu v središču Londona. No ta prizor ni bil ponovno ustvarjen, saj poročila navajajo, da je par izključil to možnost zaradi pomanjkanja zasebnosti.

Hiša Frogmore, kjer sta Harry in Meghan imela poročni sprejem. Tukaj bi naj Meghan rodila svojega prvega otroka.

Medtem ko ni bilo uradne objave o tem, kje je vojvodinja rodila, se verjame, da je rodila v hiši Frogmore v Windsoru, ki je bila prenovljena za približno 3 milijone funtov pred njihovim prihodom. Kraljevi ginekologi so bili še vedno pri roki, če bi šlo kaj narobe. Takoj po rojstvu otroka se je princ Harry pojavil pred kočo, da bi govoril s televizijskimi kamerami in razkril novice.

“Kraljevi par je sprejel osebno odločitev, da načrte ob prihodu svojega otroka obdrži v zasebnosti.«

Ime (in priimek) otroka?

Pravil za izbiro kraljevskih otroških imen ni, vendar odločitev pogosto vodi tradicija.
Arthur in James sta zelo priljubljeni imeni, vendar sta lani tudi Prince William in Catherine  presenetila, ko sta se odločila za Louisa. Ime in priimek novega kraljevega otroka je Archie Harrison Mounbatten-Windsor, kot so zapisali v postu na Istagramu. Dan kasneje so ga tudi predstavili njegovi prababici kraljici Elizabeti II in pradedu Filipu (Vojvodi Edinburškemu).

Vse načrte o rojstvu otroka sta Harry in Meghan skrivala pred očmi javnosti.

Kakšen naziv bo imel otrok?

Ali bo otrok postal princ ali princesa? Bolje, da vprašate kraljico, ampak na kratko – ne bo ga imel kar avtomatsko. To določa kraljica Elizabeta II oz. bo določil Princ Charles, ko bo postal Kralj. Za zdaj ostaja Archie še brez (pravega) naziva. Kraljica je leta 2012 uvedla nova pravila za princa Williama, tako da so vsi njegovi otroci postali knezi ali princese. Otroci princa Harryja in Meghan pa ne bodo dobili teh naslovov, razen če si kraljica premisli.

“Kraljevi par se je zahvalil članom javnosti za skupno navdušenje in podporo v tem zelo posebnem času svojega življenja.”

Lahko otrok postane kralj?

Da, v teoriji lahko, čeprav je pred njim v vrsti že šest plemičev. Archie je sedmi v vrsti za prestol – za svojim očetom po vrstnem redu nasledstva. Njegovi bratranci, princ George, princesa Charlotte in princ Louis (otroci od princa Williama in Kate), so pred njim.

Kraljevo družinsko drevo. Na sliki še ni Archie-ja.

Ali bo otrok imel dvojno državljanstvo?

Da. Ker je Meghan še vedno ameriška državljanka, tudi kraljevi otrok dobi to državljanstvo. Tako bo imel mali Archie kar dve državljanstvi – angleško po očetu in ameriško po mami.

 

Avtor: M.J.