Recikliranje je zelo pomembno in danes obstaja veliko metod, kako lahko recikliramo tudi doma.
Recikliranje je ključen del sodobnega ravnanja z odpadki in poudarja slogan “zmanjšaj, ponovno uporabi in recikliraj”. To velja tudi za plastiko, saj predmeti odvrženi v naravi predstavljajo grožnjo naravnemu okolju. Znanih je več primerov, kako ko kosi plastike v morju verjetno povzročili smrt morskih živali in ptic. Zato raziskujejo biorazgradljivo plastiko, ki razpade ob delovanju UV žarkov, mikroorganizmov, vode ali drugih dejanikih okolja.
V gospodinjstvu je plastike ogromno, zato že danes začnite ločevati plastične predmete katere lahko ponovno uporabite.  Verjetno boste tudi prihranili nekaj denarja, za kar ga ponavadi namenite za drobnarije, katere si sedaj lahko izdelate sami.
Iz plastenk pijač se da narediti skoraj vse! Lončki za rože, zelo močan trak, krožnike, svečnike, luči in celo metlo. Po novem ne boste metali stran niti plastike, v kateri so sladkarije, saj si iz njih lahko naredite čudovite obeske za ključe, uhane, prstane ali spominke. Splet so preplavili posnetki, kako iz že uporabnih stvari ustvarimo nekaj na novo uporabnega, saj kreativno ustvarjanje sprošča, zbližuje in ozavesti o problematiki potrošniškega materiala.
Poglejte si posnetek, kako preprosto in moderno je izdelati unikate.
 1. potrebuješ plastično škatlo od “kremšnit/krofov…”

  plastični obeski
  vir: happinessishomemade
 2. iz zgornje ali spodnje strani izreži gladko površino
 3. uporabi permanentne flumastre in nariši željen motiv na plastiko. Lahko si pomagaš s sličicami katere enostavno prerišeš
 4. izreži in na željenem mestu s luknjačem naredi luknjo (če želiš, da je obesek)
 5. pekač obloži z peki papirjem in gor postavi izrezane motive. Vse skupaj položi v pečino na 165 stopinj Celzija in opazuj kako se skrči. (približno 2 minuti)
 6. ko jih vzameš ven pazi, saj so izdelki vroči
 7. po želji jih lahko prelakiraš ali premažeš z lepilom Mekol in pusti, da se posuši

https://www.youtube.com/watch?v=I5KKcqyKAF8

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji