Tokrat smo opravili intervju z Majo in Anžetom, velikima ljubiteljema gina, ki sta vzpostavila specializirano spletno trgovino za premium gine in z ginom povezane dodatke Gin Spot.

 

Svojo strast in znanje želita predajati naprej, zato sta se projekta lotila z namenom širjenja kulture pitja kakovostnega gina in informiranja o njegovi pridelavi, zgodovini, mešanicah in ostalih zanimivostih, ki jih iščejo ginoljubi.

Sicer imata še precej drugih strasti, predvsem šport, kulinariko in potovanja, ki pa so zaradi epidemije zdaj preveč na stranskem tiru.

Maja in Anže, od kod sploh ideja – ginspot.si?

V času prvega vala epidemije, ko so bile najine redne službe precej ogrožene, sva veliko razmišljala o lastnem podjetju, o nečem, o čemer lahko odločava le sama. Nato se je vse skupaj odvijalo zelo spontano – iz Španije sem naročil nekaj steklenic Gina 14 Botanik, ki sva ga preizkusila februarja ob obisku prijatelja v Sevilli in postala navdušena v sekundi. Proizvajalec je iskal uvoznika za naš trg in začela sva resneje razmišljati o novi poti.

Nato sva iskala še dober gin, ki spremeni barvo, zelo hitro našla vrhunske portugalske gine Sharish in se odločila, da greva »all-in«. Prav gin Sharish Blue Magic, ki spremeni barvo, je bil zadetek v polno, saj je zanimanje ogromno, število prodanih pa vsak dan zelo raste.

Vaju ljudje zaradi tega (kaj bolj) prepoznajo na cesti?

Ne, ker moramo tako ali tako vsi nositi maske in še midva težko prepoznava ljudi, ki jih dobro poznava. 🙂

Koliko časa vama vzamejo priprave na lansiranje spletne trgovine?

O celotni zgodbi sva začela razmišljati julija, bolj resno nekje od avgusta dalje. Od takrat sva na projektu delala redno, kolikor nama je le dopuščal čas zaradi rednih služb.

Pri projektu Gin Spot nama zelo veliko pomagajo tudi izkušnje iz dozdajšnje kariere, saj sva oba iz organizacijskih vod in imava že precej znanja z vzpostavitvijo različnih blagovnih znamk, nazadnje denimo SportFun, ki smo jo lansirali lani spomladi.

A se s tem lahko preživljata?

Ne. V to zgodbo sva šla prvotno zaradi želje po delu in nekaj dodatnih prihrankov, ki v teh negotovih časih pridejo še kako prav. Trenutno je najpomembneje predvsem to, da sva ves čas v pogonu, da imava vklopljene možgane in da lahko delava nekaj, kar naju veseli. Kaj bo prinesla prihodnost, bomo še videli.

Kako pa na to gleda vajina družina, svojci, prijatelji?

Že od začetka sva imela velikansko podporo pri najinih najbližjih, ki so še vedno najini podporniki številka 1. Oni so bili tudi tisti, ki so prvi degustirali gine, saj sva želela slišati veliko mnenj, preden se podava v to zgodbo.

Predvsem pa nama je v pomoč podpora številnih prijateljev, poslovnih partnerjev in novih poznanstev, ki jim je najina zgodba všeč in ki sva jim za vso pomoč, ideje, nasvete in kritike neizmerno hvaležna.

Imata mogoče kakšnega idola oz. vzornika v tem poslu?

Morda bi izpostavila enega izmed tistih, ki je ključno povečal najino zanimanje za gine. To je zeliščar in alkemist Matej Turin iz Dragonje, katerega predavanja o ginu sva se udeležila pred časom. V nekaj urah naju je tako navdušil s svojim znanjem, da sva kupila kakšnih 20 knjig o ginu ter začela z dodatnim izobraževanjem in to še precej pred tem, ko sva vedela, da bova iz tega gradila tudi poslovno pot.

Bosta kaj razširila obzorje svoje vsebine oz. ponudbe?

Najprej sva se osredotočila na 5 vrhunskih ginov, ki so vsak drugačnega okusa in res zgodba zase, poiskala dodatke, ki gredo zraven in lansirala trgovino.

Prvo razširitev sva pripravila pred dnevi, ko sva na www.ginspot.si predstavila kakovosten darilni program z gini, majicami, copati, desko za banjo in drugimi artikli, ki so povezani z ginom. Za to sva se odločila predvsem zato, ker so trgovine zaprte in vsi iščemo že pripravljena in zapakirana darila, ki so lahko dostavljena neposredno obdarovancu. Poslala sva jih že precej, saj so primerna za rojstne dni, obletnice in vse možne praznike.

Ne želiva pretiravati s količino artiklov, že zdaj jih je kar precej, ampak vseeno imava dve posebni želji za dva nova gina v 2021 in upava, da se bosta uresničili.

Kaj vaju loči in dela drugačna od ostalih v tem poslu?

Odločila sva se za zelo oseben pristop, tako v živo kot na socialnih omrežjih. Želiva
ponujati celostno zgodbo, pri nakupu gina svetovati, ponuditi le njemu primerne dodatke, kupcem pa predstaviti tudi prave mešanice, sestavine in ostale pomembne informacije. Zato k vsakemu ginu priloživa tudi letak s sestavinami in najboljšim receptom.

Želiva osvojiti zaupanje ginoljubov, da na www.ginspot.si ne bodo našli slabih ginov, temveč le zelo kakovostne; od okusa vsakega posameznika pa je potem odvisno, kateri mu bo najljubši. Dejansko še nihče doslej ni rekel, da mu kateri od ginov v ponudbi ni všeč, kar je noro.

Prav tako se želiva povezovati s slovenskimi podjetji, saj meniva, da je tega v Sloveniji premalo. Zato sva se denimo povezala z eVinom za prodajo tonikov Fever Tree, pa slovenskim podjetjem Tri Remi, ki ponuja liofilizirano sadje pod blagovno znamko Majini hrustljavčki, prodajava copate priznanega podjetja Alenka copati, ilustracije za majice pa je ustvarila mlada slovenska ilustratorka Lucija Jemenšek. Če bi bili sposobni v Sloveniji bolj sodelovati, bi bila naša meja le nebo.

Sta že prisotna tudi na družbenih omrežjih? Koliko followerjev oz subscriberjev imata na svojih kanalih FaceBook, Insta, blog…?

Ja, družbena omrežja so najin prvi komunikacijski kanal, predvsem v Instagram (@gin.spot) vlagava ogromno časa in truda in kar malo sva presenečena z dosegom, sodelovanjem uporabnikov in zanimanjem. Še bolj pa s številom prijavljenih na mesečni newsletter, ki jih je že prek 500.

A odgovarjata na komentarje svojih bralcev oz. fanov? 🙂

Ja, redno. Izhajava iz služb, v katerih je komunikacija na prvem mestu in ta je še toliko bolj pomembna pri zdajšnjih in bodočih strankah. Z veseljem svetujeva pri nakupu, kar je pri spletni trgovini še toliko bolj pomembno, rada pa prebereva tudi kakšno idejo ali kritiko.

Kaj pripravljata v prihodnje za vse nas ljubitelje gina? 😊

Za ginoljube – spremljajte www.ginspot.si, Instagram @gin.spot in Facebook Gin Spot. Obljubiva zanimive vsebine, recepte, nasvete in obilico zanimivih ginov.

Za vse ljudi – da ljudje ne bi izgubili iskrice v očeh in naj na svet čim prej posije sonce upanja, ki nas bo grelo v boljših časih.

Maja in Anže, hvala vama za prijeten pogovor.

Želimo vama veliko sreče in uspehov tako v poslovnem kot zasebnem življenju. 😊

 

Intervju pripravil:
Marko Janžekovič