Preberite si teh 10 zanimivih resnic in dejstev o Eskimih. Prepričani smo, da vsaj eno dejstvo poznate!

DRUGAČNO POIMENOVANJE
Ljudje jih imenujemo Eskimi a prav oni sami sebe imenujejo Inuiti. V ednini Inuk pomeni preprosto “ljudje”. Naziv Eskim je namreč nekoliko žaljiv, saj pomeni “ljudje, ki jedo surovo meso”.
PRIKUPNO POLJUBLJANJE Eskimi in njihovo poljubljanjwTo prepričanje najverjetneje poznate vsi, saj je eno izmed najbolj znanih o Inuitih. Poljubljajo se tako, da se drgnejo z nosovi. Drugega dejanja, ki je za njih bolj intimno in z njim izkazujejo naklonjenost, v javnosti ne boste zasledili. Naklonjenost kažejo s tem, ko drug drugemu povohajo lase in obraz.
MESNATA PREHRANA
V glavnem se Eskimi prehranjujejo z mesom in mastjo. Ker v svojem okolju nimajo sadja in zelenjave, preko mesa tako v organizem dobijo vse potrebne vitamine in snovi. Zadostno količino vitaminov in mineralov prejmejo z uživanjem krvi morskih sesalcev. Ker slovijo kot odlični lovci, se na njihovem jedilniku velikokrat znajdejo tudi polarni medvedi.
KRATKA ŽIVLJENJSKA DOBA
Njihova življenjska doba je za naše razmere izjemno kratka. V povprečju naj bi živeli okoli 43 lel. Razlog hitre umrljivosti se skriva v težkih razmerah in specifičnem načinu prehranjevanja. Slaba odpornost na številne bolezni je velikokrat razlog smrti.
IGLU igluIglu je posebna stavba narejena iz kamna, lesa in kože. Medtem pa na ledenih območjih igluje izdelujejo kar iz snega in ledu. Sneg namreč uporabljajo za povečanje občutka udobja.
VERSKO PREPRIČANJE
Tudi Eskimi imajo svoje versko prepričanje. Kalupalik je mitološko bitje, ki se ga Inuiti pravzaprav bojijo. Beseda kalupalik označuje pošast. Prav ta pošast naj bi po legendi živela v vodi in brezbrižneže vlekla v vodne globine.
POIMENOVANJE SNEGA
Inuiti imajo za vsako različico snega drugo poimenovanje. Našteli so jih okoli 200.
ŠTEVILO IN KONSTITUCIJA

Družina Inuitov

Na svetu prebiva okoli 60 tisoč Eskimov. Njihove postave so nizke s povprečno višino 1,5 metra. Značilen je obraz ploske oblike, nizek nosni most in visoke ličnice s polnimi blazinicami. Najprej jih lahko prepoznate po majhnih nosovih in izjemno kratkih okončinah. Glede na ostalo telo so njihove okončine krajše kot pri kateri koli drugi rasi na svetu. Njihova telesna zgradba se je namreč prilagajala mrazu, tako da je krajšala najbolj izpostavljene dele. Njihove oči so precej ozke, kar jih ščiti pred snežno slepoto.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji