Obstaja nekaj zelo ogabnih navad, ki so med ljudmi zelo pogoste, in se jih je zelo težko znebiti. Pa naj se še tako trudimo. Morda pa te ogabne navade le niso tako slabe za vas, kot si morda mislite, in vam le ni treba narediti vsega, da bi se jih znebili? Izkazalo se je, da so nekatere od njih za vas pravzaprav dobre.

Lulanje med tuširanjem

Večina nas to počne, le malo ljudi bo to tudi priznalo. Revija Glamour je izprašala 1000 žensk in na vprašalniku se je pojavilo tudi vprašanje, ali lulajo pod prho. Okoli 75 odstotkov žensk je priznalo, da so to storile vsaj enkrat v svojem življenju. In ne glede na to, kako ogabna je ta navada, pa je lulanje med tuširanjem za vas pravzaprav dobro. Kajti kisline v urinu in amonij namreč preprečujejo rast glivic na vaših stopalih. In še to, če lulate pod prho, potem prihranite nekaj vode za splakovanje stranišča in toaletnega papirja.

Riganje

Če ne gre ven na eni strani, bo šlo pa na drugi. Za vse riganje ni nespodobno – ste vedeli, da obstaja celo svetovna zveza za riganje, ki podeljuje pokale za to početje? Trenutni rekord v najdaljšem podiranju kupčka znaša 18 sekund.  A spahovanje potem, ko ste pojedli velik obrok, ni nekaj, česar bi se morali sramovati. Pravzaprav je to za vaš želodec dobro, saj riganje pomaga sprostiti vse pritiske. Če se v želodcu zadržuje preveč plinov, lahko to povzroči celo bolečino v prsnem košu. Če pa opazite, da se vam vendarle spahuje preveč, je čas za obisk zdravnika, saj je lahko to tudi simptom refluksne bolezni.

Žvečilni gumi

Se vam po ustih ves čas valja žvečilni gumi? Nič kaj lepa ni ta navada. A če z žvečilko ne pretiravate, potem to ni tako slabo.  Žvečilni gumi nima nobenih hranilnih vrednosti, a študije kažejo, da ima nekaj pozitivnih učinkov. In to niso samo balončki.  Psihologi so v eni od študij ugotovili, da žvečenje bolj kot kofein pomaga pri študiju in celo pri pisanju izpitov. Žvečilni gumi vam namreč pomaga, da se lažje osredotočite, krepi spomin, zmanjšuje stres in z višanjem ravni kortizola usklajuje hormone. Naslednjič, ko bo pred vami pomemben projekt ali pisanje izpita, ne pozabite na žvečilni gumi!

Pljuvanje

Nič kaj privlačno ni videti nekoga, ki vsakih pet minut pljune slino na tla. Sploh če to počne v javnosti – fuj! A obstaja izjema, ko je pljuvanje celo zaželeno, zdravo in potrebno.  Med vadbo je pljuvanje nujno potrebno, saj vam lahko pomaga lažje dihati. Po navadi dihamo skozi nos, ki očisti, otopli in navlaži zrak, ki ga vdihnemo – zato kisik pljuča uporabijo bolj učinkovito. A ko telovadimo, dihamo skozi usta. To pa pomeni, da proizvedemo več sline, kar otežuje normalno dihanje. Zato je povsem razumljivo, da med vadbo izpljunemo odvečno slino. V ostalih primerih pa se le potrudite in opustite to grozno navado.

Grizenje nohtov

Grizenje nohtov je pogosta navada, ki marsikoga sprošča v stresnih situacijah. Nobenega dvoma ni, da gre za ogabno in umazano navado, ki pa je lahko za vas tudi dobra. Ko si grizete nohte, pojeste kar nekaj bakterij ob nohtih in pod njimi. To pa v vašem imunskem sistemu spodbudi proizvodnjo belih krvničk, ki se borijo proti tem bakterijam. Telo si poleg tega omenjene bakterije zapomni, zato jih bo lažje premagalo, če bo še kdaj naletelo nanje. Torej našemu telesu z grizljanjem nohtov pravzaprav delamo uslugo. Študije pa celo kažejo, da se pri otrocih, ki sesajo palec, manj pogosto razvijejo alergije.

Tudi vas sprošča grizenje nohtov?

Spuščanje vetrov

To ni ravno navada, bolj gre za funkcijo telesa, ampak to še ne pomeni, da ni sramotno, ko vam kakšen prdec uide – sploh kadar ste v družbi. V popolnem svetu nas naše telo ne bi tako sramotilo! A spuščanje vetrov za vas ni slabo, pravijo strokovnjaki, saj je zelo pomembno. Telo pline potiska naprej približno 14-krat dnevno, tudi ko spimo. Črevo začne med prebavo hrane, približno 6 ur po njenem zaužitju, proizvajati ogljikov dioksid in metan, spuščanje vetrov pa vam pomaga, da se teh plinov znebite. Če torej zadržujete prdce, je zadnji čas, da prenehate s tem, saj lahko zadrževanje povzroči bolečine v trebuhu in napihnjenost.

Preveč tuširanja

Vsakodnevna prha poskrbi, da ste umiti, sveži in zdravi, kajne? No, ni ravno tako. Resnica je, da z vsakodnevnim tuširanjem s svojega telesa splakujete olje, koža pa ostane po tuširanju suha in nezaščitena. Tudi vroča voda brez mila lahko uniči na tone uporabnih bakterij, ki jih vaša koža potrebuje. In več kot se tuširate, večja bo škoda. Vsakodnevno tuširanje škodi tudi vašim lasem, povzroča lahko prhljaj in celo vodi v ekstremno mastne lase, saj začne telo izločati več olja, da bi preprečilo nenadno izsušitev. Poskusite torej kdaj pa kdaj kako prho izpustiti – koža in lasje vam bodo hvaležni, okolica morda malo manj.

Preveč tuširanja škodi koži in lasem.

Vrtanje po nosu

Se strinjamo, da je to najhujša razvada na seznamu?  Verjetno si mislite, da ni prav nobene možnosti, da bi bilo vrtanje po nosu in zaužitje smrklja  lahko za vas dobro. Sodeč po študiji, ki jo je izvedla Ameriška zveza za mikrobiologijo, v kateri so sodelovali tudi znanstveniki s Harvarda, pa je pokazala, da lahko uživanje smrklja krepi imunski sistem, saj vsebuje snovi, ki učinkujejo proti bakterijam v ustni votlini – tistim, ki povzročajo luknje v zobeh. Vaš imunski sistem torej na ta način postaja le še močnejši!