8. maja 1976 se je v svetu adrenalinskih parkov zgodila prava revolucija. V zabaviščnem parku Six Flags Magic Mountain v Kaliforniji so prvi na svetu odprli zabaviščni park z vlakcem smrti. Poglejte si, kateri vlakci smrti so trenutno najbolj srhljivi na svetu.

1. Silver Star (Europa Park, Nemčija)

Z uporabo verižnih vlečnic vas sprva počasi dvignejo na višino 73 metrov, nato pa se spustite in krožite s hitrostjo do 130 km / h. Je najvišji vlakec smrti v Evropi, sponzorira pa ga Mercedes-Benz.

2. Tower of Terror II (Dreamworld, Avstralija)

Prvi “stolp groze”, ki so ga odprli leta 1997, je uspel prestrašiti že več kot 8 milijonov Avstralcev. Najprej se dvigate vzdolž tunela 7 sekund, in ko pridite do vrha navpičnega stolpa (35 m), vas z največjo hitrostjo 161 km / h potisne navzdol.

3. Steel Dragon 2000 (Nagashima Spa Land, Japonska)

“Jekleni zmaj” ni niti najhitrejši niti najvišji, vendar še vedno ostaja najdaljši (2.48 km). In tudi najdražji doslej ustvarjeni park, zahvaljujoč številu stebrov, ki se uporabljajo zaradi odpornosti na potrese.

4. Kingda Ka (Six Flags Great Adventure, ZDA)

Kingda Ka je že nekaj časa odprt, a še vedno ostaja najvišji vlakec smrti na svetu z vrtoglavih rekordnih 139 metrov. Vendar pa zaradi svoje zgodovine v atrakciji obstajajo številne težave. Vlak poganja hidravlični mehanizem za zagon hitrosti (206 km / h) v 3,5 sekunde.

5. Intimidator 305 (Kings Dominion, ZDA)

Intimidator 305 je poimenovan po NASCAR-ovem vozniku Daleu Earnhardtu, zastraševalcu. Najvišji vrh proge je 93 m višine in dosega hitrost do 140 km / h. Naložba v višini 25 milijonov dolarjev je bila največja od vseh dotedanjih parkov.

6. Dodonpa (Fuji-Q Highland, Japonska)

Doponda se lahko pohvali z največjim pospeškom na svetu – pospeši lahko do neverjetnih  172 km / h v 1,8 sekunde! Za zagon svojih vlakov uporablja moč stisnjenega zraka. Po hitrosti je 4. najhitrejši na svetu.

7. Superman: Escape from Krypton (Six Flags Magic Mountain, ZDA)

Ta Supermanov vlakec smrti je definicija groze. Povzpne se do višine 126,5 metra in doseže hitrost do 160 km / h. V tem parku se resnično naučite, kaj pomeni adrenalin. Uporablja  tehnologijo linearnega sinhronega motorja (LSM) za pogon vozil do največje hitrosti.

8. Thunder Dolphin (Tokyo Dome City, Japonska)

“Gromski delfin” je glede na hitrost, višino in pospešek glede na ostale parke na tem seznamu precej skromen, vendar ima svoj edinstven “trik”. Gre namreč skozi betonski obroč in se vrti okoli stavbe, ki je postavljena med samo progo.

9. Formula Rossa (Ferrari World, Združeni arabski emirati)

Formula Rossa – trenutno najhitrejši vlakec smrti na svetu. Do 240 km / h pospeši v manj kot 5 sekundah. Hitrost je tako velika, da morajo tisti, ki sedijo v prvi vrsti, nositi posebna očala, da preprečijo poškodbe oči. Obiskovalci te proge med pospeševanjem doživljajo od 1,7 G pa vse do 4,8 G sile – ves čas med vožnjo!

10. Eejanaika (Fuji-Q Highland, Japonska)

Eejanaika – tako imenovani 4D vlakec smrti, kar pomeni, da poleg običajnih vzponov in padcev hkrati dobite še 360-stopinjski vrteči se stol! To dosežejo s štirimi tirnicami na progi: dve sta delovni tirnici, drugi dve pa za krmiljenje. Dve tirnici, ki nadzorujeta vrtenje sedežev, se premikata navzgor in navzdol glede na stezo in vrtita sedeže s pomočjo mehanizma za pritrditev stojala in zobnikov.

Bi si upali poskusiti katerega? 🙂

Avtor: M.J.