Filmi so lahko odličen vir navdiha in zabave ter zabaven način za razširitev baze znanja. Spodaj navedeni filmi ponujajo pomembna spoznanja o različnih temah, ki so pomembne za podjetnike. Da bi kar najbolje izkoristili izkušnjo gledanja filmov, smo te filme razvrstili po ključnih temah.

Teh 10 filmov presega zabavo: postavljajo visoke standarde in prikazujejo spretnosti ter željo po uspehu in opozarjajo pred pohlepom in korupcijo.

Zgodbe, ki oživijo Wall Street

Od skorumpiranih borznih posrednikov do pronicljivih upravljavcev skladov – ti filmi zajamejo nekaj najbolj zanimivih in resničnih zgodb na Wall Streetu.

Volk z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street)

Ta film, ki je postal hit, temelji na resnični zgodbi. Zaplet se vrti okoli borznega posrednika Jordana Belforta (igral ga je izvrstni Leonardo DiCaprio), ki se je zaposlil v borznoposredniški družbi na Wall Streetu.

Na kaj je treba paziti: Belfort je bil odličen podjetnik, ki je uspešno iz ničesar zgradil svoje lastno podjetje, žal pa je bilo njegovo podjetje prepredeno s korupcijo in prevaro. Ta zgodba podjetnikom ponuja pomembne lekcije, med katerimi je najpomembnejša: ne kradi!

Velika poteza (The Big Short)

Film pripoveduje zgodbo skupine upravljavcev skladov z Wall Streeta in vlagateljev, ki jim je uspelo videti upadajočo krizo na stanovanjskem trgu že dolgo, preden se je ta začela v letih 2007 in 2008. Film predstavlja delo upravljalca skladov Michaela Burryja (igral ga je Christian Bale), ki odkrije, da finančne institucije tvegane hipoteke vežejo v prvovrstne hipotekarne vrednostne papirje z oceno AAA, ki so jih potem prodajali vlagateljem. Zaveda se, da bo ameriški trg stanovanj zasidran v veliki balon, ki bo kmalu počil.

Na kaj je treba paziti: Burry ustvari zamenjavo kreditnih zamudnikov, ki mu omogoča, da te obveznice posoja ali stavi proti njim, kamor vlagatelji potem vložijo svoj denar, ko trg stanovanj poraste. Največja lekcija pri tem je, da medtem ko so se vsi norčevali iz njega, ker so verjeli, da je trg nepremagljiv, je Burry umaknil (ni vlagal) in njegova strategija se je izplačala.

Zgodba za ameriško ikono Walt Disney

Walt Disney je bil pionir v animaciji in industriji zabave. Ta dva filma podrobneje razlagata njegovo zgodovino in ustvarjalni postopek, ki ga je uporabil za ustvarjanje svojih ikoničnih likov.

Reševanje gospoda Banksa (Saving Mr. Banks)

Ta film govori o prizadevanjih Walta Disneyja, da pridobi pravice za Traversov roman Mary Poppins. Kljub najboljšim prizadevanjem Disneyja Travers zavrne vsako ponudbo, saj se boji, da Disneyjeva različica njene zgodbe ne bo ustrezala junakom, ki jih je ustvaril. Kritizira vsak korak v procesu prilagajanja knjige filmskemu scenariju, tako da projekt skoraj propade.

Na kaj morate paziti: Natančen način, kako Disney rešuje to situacijo. Lahko bi enostavno pustil, da bi projekt potonil, ali poskušal pritisniti na Traversa, da se uskladi. Namesto tega si je prizadeval za boljše razumevanje njegovih pomislekov in ga poslušal. Sčasoma je Disney našel način, da ga je osvojil, njegova trdoživost pa je na koncu ustvarila film, ki je od prihodnje generacije dobil splošno priznanje in oboževanje gledalcev.

Walt pred Mickeyem (Walt Before Mickey)

Čeprav ste verjetno slišali za številne dosežke Walta Disneyja, morda niste seznanjeni s številnimi težavami, ki jih je imel na poti do uspeha. Film Walt pred Mickeyem je upodobil številne neuspehe, ki jih je Disney moral premagati, ko je vztrajno gradil kariero zase v animiranih filmih. To je zgodba iz Disneyjevih zgodnjih let. Preden je ustvaril priljubljenega Mickey Mousa, je Disney ustvaril še en znan animirani lik, zajca Oswalda. Toda Disney ni imel avtorskih pravic za ta lik in je moral Oswalda izpustiti iz svojih del.

Na kaj morate paziti: Lastništvo svojega dela je eno izmed mnogih lekcij, ki se jih je naučil na poskočni poti do uspeha. Podjetniki, zaščitite (ali patentirajte) svoje delo.

Zgodbe z znanimi poslovnimi maščevanji

Skozi zgodovino so se podjetja zaradi različnih razlogov prepirala in bojevala. Včasih ti konflikti postanejo epski in lahko podjetja pripeljejo do roba ali pa jih dvignejo na novo višino.

Ford proti Ferrariju (Ford vs. Ferrari)

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je takratni predsednik avtomobilskega proizvajalca Ford (Henry Ford II) poskušal kupiti italijanskega proizvajalca luksuznih športnih avtomobilov Ferrarija, vendar je posel padel v zadnjem trenutku. V tem filmu glavni vlogi igrata Matt Damon in Christian Bale in pripoveduje o tem, kako se je razočaranje Henryja Forda II spremenilo v maščevanje, kar ga je spodbudilo k ustvarjanju novega avtomobila, ki bi lahko premagal Ferrarija v Le Mansu, najstarejši vzdržljivostni dirki športnih avtomobilov na svetu.

Na kaj morate paziti: razmislite, kako direktorji Ferrarija ne jemljejo Forda resno kot konkurenta in ne upoštevajo vpliva, ki ga ima. Film prikazuje tudi, kako Fordov projekt prehaja skozi številne srednje menedžerje, kar verjetno zmanjšuje splošno učinkovitost njihovega delovanja.

Adidas proti Pumi (Adidas vs. Puma: The brother’s Feud)

Film prikazuje zgodbo dveh najbolj znanih čevljarskih podjetij na svetu, ki izhaja iz družinskega maščevanja. Dva brata sta se ne samo spravila drug proti drugemu, ampak tudi razdelila prebivalce majhnega mesteca v Nemčiji. Opomba: film je v nemškem jeziku, vsebuje pa angleške podnapise.

Na kaj moramo paziti: rivalstvo med tema dvema znamkama je preseglo konkurenco podjetij, vendar je obe podjetji nedvomno spodbudilo k odličnosti. Film prikazuje, kako so različni poslovni pristopi povzročili razvoj dveh najmočnejših športnih znamk na svetu. Na koncu se zastavlja vprašanje: Če ne bi bilo tega družinskega rivalstva, bi bila ta podjetja tam, kjer so danes?

Zgodba o največji svetovni verigi s hitro prehrano

Ni dvoma, da je McDonald’s največja veriga hitre prehrane na svetu in je spremenila naše prehranjevalne navade – na bolje ali na slabše. Zgodba o izvoru, ki stoji za McDonald’som, ponuja odličen vpogled v to, kako se rojeva inovacija, ko so ljudje pripravljeni razmišljati zunaj okvira, da bi rešili težave s strankami.

Ustanovitelj (The Founder)

McDonald’sov imperij, ki ga poznamo danes, obstaja v veliki meri zaradi človeka, katerega priimek ni McDonald. Leta 1948 sta brata McDonald revolucionirala ponudbo prehrane v času, ko so bile “drive-in” restavracije še vedno prevladujoče. Leta 1954 je Ray Kroc bratoma McDonald dostavil več mešalnikov za milkshake izdelke. Kroc se je zavedal, kaj sta brata ustvarila, in imel je vizijo, kako bi lahko ponesel njihove “zlate loke” od obale do obale Amerike (od Los Angelesa na Zahodu do New Yorka na vzhodu). Kroc je na koncu kupil podjetje – in pravice do imena McDonald’s. Danes je podjetje vredno več kot 100 milijard dolarjev, Kroc pa od tedaj velja za njegovega ustanovitelja.

Na kaj morate paziti: film ne prikazuje samo, kako pomembno je, da se nikoli ne odpovedujemo; prav tako opozarja na druge vidike poslovanja, na primer na pomembnost dobre ekipe in zakaj je ključnega pomena, da delujemo po vseh zakonitostih.

Pravi ustanovitelj (The Real Founder)

Pravi ustanovitelj je dokumentarec, ki zajema intervju z Dickom McDonaldom, ki je skupaj z bratom Mauriceom ustanovil verigo restavracij McDonald’s. Dick McDonald ponuja svojo plat zgodbe in opisuje, kako so v Južni Kaliforniji odprli pogonsko restavracijo, ki je postala ena najbolj priljubljenih v mestu.

Na kaj morate paziti: Če ste videli prejšnji film (Ustanovitelj), vam bo ta dokumentarec dal drugačno perspektivo. Pravi ustanovitelj ponuja zgodovino tega, kako so bratje McDonald prišli do lastnih inovacij, da bi pospešili postrežbo s hrano, in celo začeli franšizo z restavracijami, še preden je Ray Kroc sploh bil del zgodbe.

Zgodbe žensk izumiteljic, ki jim je uspelo in spodletelo

Ključni elementi uspeha se pogosto kažejo v nagonu, ambicioznosti in talentu; vendar, kot kažejo ti filmi, morate to podkrepiti s trdnim izdelkom, ki mora pri oglaševanju tudi delovati.

Radost (Joy)

Ta film kaže izzive podjetnice in čudovito sporočilo vsem ženskam, ki želijo zgraditi uspešno podjetje. Film predstavlja zgodbo, osnovano na resničnem življenju Joy Mangano, ustanoviteljice družinske poslovne dinastije. Njen vzpon iz delavske družine in nesrečnega zakona se začne s pomočjo njene kreativnosti, saj začne izumljati preproste stvari, ki jih ljudje potrebujejo pri vsakdanjih opravilih. Na trnovi poti se mora spopasti s prevarami, izdajstvi, izgubo nedolžnosti in pomanjkanjem ljubezni ter zaupanja, toda z vztrajnostjo in odločnostjo posvoji neizprosne zakone kapitalizma in se prebije na čelo družine.

Na kaj je treba paziti: Ta film govori o premagovanju vseh izzivov in ovir. Toda najboljša lekcija je, da če želite zgraditi veliko, uspešno podjetje, se morate vsak dan pripraviti na vojno. Uspeh pomeni biti pripravljen na boj na več frontah.

Izumiteljica: “Željna krvi” (The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley)

Ta dokumentarec sledi zgodbi Elizabeth Holmes, ustanoviteljice podjetja Theranos, ki se ukvarja s testiranjem krvi. Celotno javnost je prepričala, da lahko njena naprava Edison z odvzemom krvi samo z enega prsta izvede deset krvnih preiskav. Pozneje so jo seveda kazensko ovadili, ker je bila vse to izmišljena laž.

Na kaj je treba paziti: Holmes je bila nadarjena za ustvarjanje pripovedi, ki je potegnila ljudi vase. Podjetniki se lahko pri tem naučijo način, kako je mojstrsko pritegnila vlagatelje, da so ji ves ta čas dajali (finančno) podporo. A tudi ona ni hotela poslušati vsakogar, ki je podvomil v njene prakse. Uspešni podjetniki poslušajo povratne informacije in spodbujajo odprt in premišljen dialog.

Avtor: M.J.