Azurno okno je svetovna znana znamenita atrakcija, ki je privabljala številne turiste iz svega sveta. Krasila je ozadja na fotografijah in filmih, najlepše pri tem pa je, da je nastala popolnoma naravno.
malta
vir: google
Geologi so že nekaj let napovedovali, da se bo podrl naraven apnenčast spomenik, ki je bil prava turistična atrakcija. “Ta žalostni dan”, je situacijo poimenoval malteški premier Joseph Muscat na Twitterju, kateri je tudi opozoril, da je zaradi erozije znamenitost še vedno obsojena na propad.
Naravna turistična znamenitost Malte, Valeta – kamnita struktura v obliki loka, mnogim poznana pod imenom Azurno okno, ki se je nedavno sesedlo v morje. S strani geologov je bilo opozorjeno, kateri so dolgo svarili, da erozija hitro spodjeda apnenasto strukturo na severozahodni obali otoka Gozo. Oblasti so turistom tudi prepovedale hojo po vrhu kamnite atrakcije. Kamniti lok nad morjem se je zaradi slabega viharnega vremena in posledično razburkanega malteškega morja zrušil vanj. Številni potapljači in turisti so izgubili svoje priljubljeno ozadje na fotografijah.
Azurno okno, znano tudi kot Dwerjevo okno, je bil 28-metrov visok apnenčasti naravni lok na otoku Gozo na Malti v Dwejerjevem zalivu. Je tudi ena od glavnih turističnih znamenitosti prelepe Malte, pokaže pa se tudi v številnih mednarodnih filmih in drugih medijskih prezentacijah. Zelo lepo ozadje je bilo tudi v slavni seriji Igra prestolov (Game of Thrones).
azurno okno
vir: google
Tvorba je nastala, ko sta propadla dva apnenca morske jame. Ustvarila sta jo morje in dež. Erozija na steni je nastajala v obdobju približno 500 let. Leta 1998, je bilo vključeno na okviren seznam malteške Unescove svetovne dediščine.
malta
vir: pinterest
Velikost loka je dodatno povečalo propadanje posameznih delov v različnem obdobju. Velik del skale na zunanjem robu skale, se je zrušila aprila leta 2012, kar je samo še povečalo znamenitost. Ugotovilo se je, da je lok “relativno stabilen in bo tako ostal za nekaj let”. Opozorili so tudi, da se bo rušenje kamenja nadaljevalo in bi bilo nevarno za ljudi. Zato zadrževanje ljudi v bližini loka ni varno. Tudi ribiči so se loku izogibali. Večini potaplačev je opozorilo dvignilo adrenalin kar je sprožlo potapljanje kljub padajočim kamenjem, kar lahko vidite na mnogih posnetkih. Potapljanje v Modri luknji (Blue hole) je bilo zelo priljubljeno.
V decembru leta 2016 je bila uveljavljena prepoved hoje po loku. Prestopnikom je bila zagrožena kazen 1500eur. Vendar to ni odvrnilo obiskovalcev, tako da so nekateri še vedno hodili po “oknu”. Dokončno je propadel 8. marca 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=S0aW04aKRXQ

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji