Čudvita reka Soča je pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka. Slovi po izraziti smaragdni barvi in živahnih brzicah v zgornjem toku.
Zelenomodra barva je značilna za celotni tok reke Soče, katera je dolga 137 kilometrov. Izvira v alpskem svetu na zahodu Slovenije in se v Italiji izliva v Jadransko morje. Na nadmorski višini 1050 je njen kraški izvir v Zadnji Trenti, od koder teče skozi ledeniško dolino Trente (slovenska stran) in Bovško kotlino, pa mimo Kobarida, Tolmina in Kanala ob Soči do Solkana. Nato teče skozi severno Italijo mimo Gradišča, Vileša in Turjaka vse do Tržaškega zaliva, kjer se potem tudi izliva v Jadransko morje. Svojo smaragdno barvo ne izgubi do konca, zato je po tem tudi najbolj prepoznavna in velikokrat so jo že poimenovali “Smaragdna lepotica”.
Znana je pa tudi po svoji endemični podvrsti ribe. Endemit jadranskega povodja, ki živi v zgrnjem toku reke je soška postrv.
Ob njenem deltastem izlivu v Jadransko morje je nastal Deželni naravni rezervat (Isola della Cona), s pestro favno in floro. Območje obsega zadnjih 15 kilometrov reke Soče in je opremljeno z informacijskim centrom, objekti za preučevanje ptic in učnimi potmi.
reka
vir: positive-sport.com
V bližini Turjaka se nahaja Soški park, namenjen sprostitvi in rekreaciji. Soča je tudi raj za ljubitelje vodnih športov, predvsem kajakaše, ribiče, fotografe in tiste, ki iščejo sprostitev v naravi. Med najbolj priljubljenimi doživetji je rafting na reki Soči, ki ga v dolini Soče organizira več kot 20 športnih agencij. v preteklih desetletjih je bila večkrat prizorišče velikih mednarodnih tekmovanj v kajaku. Disney je leta 2007 na njenih brzicah posnel nekaj prizorov filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan.
Poglejte si galerijo slik čudovite reke Soče, ki naj bi veljala za eno najlepših na svetu!
reka
vir: naturehighlights.com/soca-canyons/
reka
vir: bbc.com
reka
vir: wellness-travel.si
reka
vir: http://finestayslovenia.com/whattosee/river-soca-isonzo/
reka
vir: locationscout.net
reka
vir: kongres-magazine.eu
reka
vir: mymagicplaces.com
reka
vir: charming-slovenia.com

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji