Bomo na svetovni zemljevid dodali osmo celino? So odkrili novo turistično destinacijo?
Kot otroci se učimo, da obstaja sedem celin: Afrika, Azija, Antarktika, Avstralija, Evropa, Severna Amerika in Južna Amerika.
osma celina
vir: iflscience.com
Znanstveniki so razkrili, da Nova Zelandija predstavlja vrh doslej neznane celine, pretežno potopljene pod južnim delom Tihega oceana. Odkritje so poimenovali Zealandija, katero bi v slovenščino prevedli kar Zelandija.
Prepričani so, da gre za ločeno geološko entiteto z vsemi značilnostmi celine. Kot navaja študija, ki jo je pod vodstvom Nicka Mortimerja kar 20 let pripravljala skupina znanstvenikov pretežno iz državnega novozelandskega raziskovalnega inštituta GNS Science, se Zealandia dviga nad okolico. Po mnenju raziskovalcev se ime Zealandia ne pojavi prvič, v resnici je bilo prvič predlagano v dokumentu leta 1995, čeprav avtor ni predložil dovolj podrobno analizo. Ima drugačne geološke značilnosti, jasno razvidno mejo od okoliških območij in precej debelejšo skorjo od tiste, ki so jo našli na dnu oceana.
osma celina
vir: iflscience.com
To po besedah znanstvenikov dokazuje, da gre res za celino. Njena površina znaša pet milijonov kvadratnih kilometrov in je v 94 odstotkih potopljena, navaja študija, objavljena v strokovni publikaciji Ameriškega geološkega združenja GSA Today. Ima le tri večje dele kopnega, to so Severni in Južni otok in Nova Kaledonija.
osma celina
vir: Wikipedia
“Znanstveni pomen odkritja Zealandie kot celine je precej več kot samo dodatno ime na seznamu. Odkritje da je celina lahko potopljena, a ne razdrobljena, nam bo pomagalo pri raziskovanju povezanosti in razpada celinske plošče,” so v študiji poudarili njeni avtorji.
Uradno znanstveno telo, ki bi potrjevalo novo odkrite celine, sicer ne obstaja, a Mortimer vseeno pričakuje, da bo Zealandia postala del seznama celin. Kot je dejal “Upamo, da se bo Zealandia pojavila na svetovnih zemljevidih, v šolah in vsepovsod drugod.”
Delite s prijatelji in v komentar zapišite ali vas zanima kaj več o “skrivnostnem” odkritju.

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji