Britanski časnik The Telegraph je objavil priporočila za obisk najlepših adventnih destinacij po Evropi. Na prvo mesto je uvrstil češko zlato Prago in priporočamo vam, da se  odpravite obiskat to metropolo ter si jo ogledate tudi iz posebne rečne perspektive!

Da prideš iz Slovenije v Prago, te vožnja pelje mimo Gradca, Dunaja, Brna proti češki metropoli. Ko prispeš v Zlato mesto, kot mnogi radi poimenujejo Prago, se lahko že na vpadnici čudiš elegantnemu predelu Višehrad in se zapelješ čisto blizu mogočne stavbe Narodnega muzeja.

Glavni trg v Pragi

Zlato mesto, polno znamenitosti

Na ogled starega mestnega jedra se je najbolje odpraviti peš. Pričnete na največjem Trgu sv. Vaclava, ki ga domačini ljubkovalno imenujejo Vaclavak. Potem greste mimo slavnih hotelov Evropa in Jalta do osrednje postaje podzemne železnice. Čudili se boste svetovljanskemu vrvežu, pouličnim umetnikom, vonju po slastnih praških klobasicah in bogato okrašenim ulicam. Na starem mestnem trgu se morate ustaviti pri slavni astronomski uri Orloj, se posvetiti bitki pri Beli goriknjigarni Kafka in spomeniku verskemu reformatorju in narodnemu buditelju Janu Husu.

Katedrala sv. Vida

Po zaviti Karlovi ulici se lahko potem podate še do enega najbolj znanih in najlepših mostov na svetu: Karlov most. Navdušilo vas bo nabrežje Vltave, ki ji je skladatelj Smetana postavil v svoji glasbeni pesnitvi brezčasni spomenik. Izvedeli pa boste tudi legendo o Janezu Nepomuku – njegov kip je najbolj obiskan in fotografiran med vsemi na Karlovem mostu.

Praga je čudovito mesto za sprehajanje. Obiščete lahko nešteto muzejev (npr. muzej slavnega Franza Kafke) ali pa greste pogledat stvaritve slikarja Alfonsa Muche. Lahko pa se preprosto odpravite na nakupe v nakupovalni center Palladium ali v katerega drugega.

Avtor: Jorge Franganillo – prečudovita Praga v večernih urah

Večerni čar mesta

Praga ima v večernem času svoj čar. Predlagamo večerjo v kateri izmed praških pivnic ali pa druženje v živahnem mestnem središču. Seveda pa si morate še nujno pogledati praški grad Hradčani, pri katerem je pustil svoj pečat naš najbolj znani slovenski arhitekt Jože Plečnik. Sprehodite se lahko po vseh dvoriščih, opazujete celo menjavo straže, vidite predsedniško palačo, vstopite v osrednjo češko katedralo sv. Vida, ki je prava gotska mojstrovina, in se čudite pravljični Zlati ulički – v eni izmed tamkajšnjih hišic je svoja dela nekaj časa ustvarjal tudi veliki pisatelj Franz Kafka.

Panoramska vožnja

Mesto lahko spoznate še iz druge perspektive – s panoramsko vožnjo z ladjico po Vltavi. Med vožnjo se vam bodo tako ponudile najboljše lokacije za fotografije Karlovega mostu in kraljevega gradu Hradčani. Med prostim časom se lahko sprehodite po Pariški ulici do glavnega trga in morda poskusite porcijo legendarne praške šunke.

Panoramska vožnja s čolnom po Vltavi

Če ste mogoče že obiskali Prago, si lahko ogledate še druga prelepa mesta, ki vam jih priporočamo. Vsekakor zanimiva mesta, kot so Cinqueterre, Munchen, Krakow in Budimpešta, obiščete lahko Sarajevo ali pa greste celo v toplo Tunizijo.

Kjerkoli že boste, vam želimo lep in sproščen oddih!

 

Avtor: M.J.