Če se vam zdi -15°C hladno in si ne upate na mraz, se spomnite na rusko vasico Ojmjakonu. Zakaj?

Ker povprečna januarska temperatura v Ojmjakonu znaša -50 stopinj Celzija. Najnižjo temperaturo pa so izmerili neverjetnih -71 stopinj Celzija in gre za najnižjo kadarkoli izmerjeno temperaturo na severni polobli ter najnižjo temperaturo na kateremkoli stalno naslejenem kraju na svetu.
vas Ojmjakon
vir: WorldPress
V 20. in 30. letih prejšnjega stoletja je bila vasica počivališče za pastirje severnih jelenov, ki so svoje črede napajali v tamkajšnjem termalnem vrelcu. V vasi sedaj živi okoli 500 prebivalcev. Takratna vlada Sovjetske zveze je zaradi večjega nadzora želela nomadsko ljudstvo ustaliti na območju, zato je naredila stalno naselbino.
Ojmjakon pomeni “voda, ki nikoli ne zmrzne”, zato je vas poimenovana po vročem termalnem izviru. Domovanja si večinoma ogrevajo s pomočjo premoga in lesa, medtem ko moderno tehnologijo ne uporabljajo pogosto. Zaradi vremenskih razmer na območju ne uspeva nikakršno rastje, ljudje pa se prehranjujejo s konjskim mesom in mesom severnih jelenov. Imajo le eno trgovino, ki prebivalstvo oskrbuje zgolj z najosnovnejšimi življenskimi dobrinami. Kljub neraznovrstni prehrani nimajo zdravstvenih težav in tudi zdravniki so prepričani, da je glavni razlog, da mleko tamkajšnjih živali vsebuje veliko mikrohranil. Večina prebivalcev se ukvarja z vzgojo severnih jelenov, lovljenjem rib in lovom.
ojmjakon
vir: Flickr
Zanimiv je kontrast med temperaturama pozimi -50 in poleti +30 stopinj Celzija. Ljudje so navajeni na hud mraz in vroča poletja saj se temperatura dvigne tudi nad 30 stopinj celzija. Otroci so šole opravičeni samo če temperature padejo pod -52 stopinj Celzija. Pozimi so dnevi kratki, dolgi približno tri kratke ure, medtem ko so poleti dnevi dolgi kar 21 ur.
Prebivalci se ubadajo tudi s težavami, ki so nekaterim nepredstavljive: v pisalih zmrzuje črnilo, ljudem se očala lepijo a obraz, baterije hitro izgubljajo energijo in mobilna telefonija zaradi nizkih temperatur ne deluje. Številni avtomobila čez dan sploh ne ugašajo, ker se bojijo, da jim ga ne bi uspelo spet prižgati. Tudi pogrebi predstavljajo problem, zaradi zamrznjenih tal, saj je zemljo treba s kresom najprej nekaj dni segrevati, nato se lahko opravi pokop. Zanimivo pa je tudi, da večina prebivalstva kljub hudemu mrazu še vedno uporablja zunanja stranišča.
Najbolj mrzlo mesto so našli tudi na nadmorski višino 3779 metrov na gori Dome Fuji. Namerili so dve stopinji nižjo temperaturo kot v ruski raziskovalni bazi Vostok, kjer so do sedaj izmerili najnižjo temperaturo na Antarktiki -89,2 stopinj Celzija.
Raziskovalci inštituta America National Snow and Ice Center so rekordno temperaturo odkrili na Antarktiki, na predelu gorskega grebena, kjer se temperatura spusti tudi pod -91 stopinj Celzija. Pri takem mrazu nos, človeške oči in pljuča zmrznejo le v nekaj minutah.
Za primerjavo, se pri temperaturi -78,5 stopinj Celzija ogljikov dioksid iz plinastega agregatnega stanja spremeni v suhi led.
pogled iz vesolja
vir: WorldPress

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji