Morja in oceani so od nekdaj najbolj fascinantni za turiste. Večina najbolj priljubljenih destinacij se izbira na podlagi čudovitih plaž.

Ob pogledu na sliko, se vam zazdi, da je dodelana s Photoshop programom, vendar temu ni tako. Plaža, ki se sveti ponoči dejansko obstaja! Turisti, ki prvič vzrejo ta čudež narave, dejansko obstanejo presenečeni, da kaj takega resnično obstaja.
maldivi
vir: Google
Otok Vaadhoo je eden izmed priljubljenih otokov na Maldivih. Na splošno poznamo te otoke po drobnem belem pesku in kristalno čisti modrini morja. Posebno pa izstopa otok, na katerem zvezde “ležijo” na plaži. Atrakcija je edinstvena, saj naravno bleščeča se voda ponoči ustvari prav posebno romantično vzdušje, zato so morje poimenovali tudi “The Sea of Stars”. Otok je majhen in poseljen s približno 500 prebivalci, kateri vam omogočijo prijetno gostovanje. Podnebje pa je toplo skozi celo leto.
Večina turistov obišče plažo zgodaj zjutraj ali opoldan, da ujamejo valove polzeti po mivki in vidijo lepoto v vsej svoji veličini. Pogled je čaroben, saj modra svetloba prodira skozi čisto vodo in je lahko primerjati pogledu sijočih zvezd na jasnem nebu.
vir: Google
Ta pojav je posledica tega, da plažo prekrije več
vir: Google
miljonov bioluminiscentnega fitoplanktona, ki se v temi modro sveti. Mikroskopsko majhni organizmi svetijo na podoben način kot kresnice. V primeru močnejših valov ali stresa, svetijo šibkeje, bleščice pa je mogoče opaziti tudi ko odtisneš noge v pesku. Fenomen osvetlitve so preučevali Woodland Hasting na Univerzi Harvard. Rezultati raziskave so pokazali, da ima celična membrana poseben kanal, ki se lahko odzove na električne signale in našli podoben mehanizem za osvetljevanje alg. Ni jih možno videti posebaj, saj samo skupaj ustvarijo sijočo modrino. Čeprav gre za kemijske mehanizme in pravi fenomen, ki ga poznajo že nekaj časa, biologi šele danes odkrivajo razloge zanj.
Vaadhoo otok je idealen za počitnice, saj se razvajanje na belih plažah, v kristalni topli vodi in pod razkošnimi palmami, združi z romantičnimi sprehodi, kjer se vsakič znova zaljubiš.
modrasvetloba
vir: Google

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji