In kaj je tako pravljičnega in romantičnega na grškem Santoriniju? Zakaj je tako priljubljena destinacija, kjer uživaš na vulkanskem otoku pod vročim soncem z možgani na “off” na črnih plažah?
Predstavljamo vam, zakaj se večina mladoporočencev, družin in parov odloči obiskati ta dih jemajoči otok. Santorini je bil že večkrat izbran za najbolj priljubljeno počitniško destinacijo v Evropi in za najlepši vulkan na svetu.grčija
Santorini sicer tudi Thera ali Tera, je najjužnejši grški otok v Kikladih. Otok v Egejskem morju je velik 72 km² in leži med otokoma Ios in Anafi, od Krete pa je oddaljen 63 navtičnih milj. Otok je s celino in ostalimi otoki povezan z rednimi trajektnimi in ladijskimi linijami. Mednarodno letališče pa se nahaja na vzhodni strani otoka.
Glavna panoga na otoku je turizem, otok pa je poznan po vinu, pistacijah in paradižnikih. Na Santoriniju so doma še posebej hedonistični in vase zaverovani Grki, ki dobro vedo, da obilna grška pojedina ni popolna brez dobrega vina. Najbolj so ponosni na lokalne sorte vina, kot so Asyrtiko, Athiri and Aidani, ki jih uspešno proizvajajo že generacije.
vino
thegreekwineexperience.com
Otok je vulkanskega izvora, pravijo pa mu tudi otok lave in sonca. Na zahodni strani je 300 m visok klif ter potopljena kaldera, posledica enega izmed največjih vulkanskih izbruhov v zgodovini. Osupljivo vulkansko pokrajino dopolnjujejo kikladska arhitektura (stavbe v modro-beli barvi), tisočletna zgodovina, bogata turistična ponudba kot osrednja dejavnost domačinov in njihova prijaznost. Za svetovno znano kikladska arhitektura so značilne bele hišice z modro pobarvanimi vrati, okni in balkoni, bele cerkve z modrimi kupolami, zavite in stopničaste ulice, arkade, hiše zgrajene ena na drugi, sončne verande in podobno.
hiše
BrightBlueVillas.com
Santorini slovi tudi po živahni glasbi, plesu in številnih priložnostih za veselje. Zato je zelo priljubljen med mladimi, ki imajo poleg sprostitve radi tudi obilico zabave. Od julija pa vse do oktobra potekajo festivali z glasbenimi ritmi, kulinariko, vini in spektakli.
 • Julija zaživijo jazzovski ritmi, saj se odvija tridnevni Jazz festival, kjer nastopijo največje svetovne glasbene zvezde.
 • Na festivalu Ifaisteia je nepozaben spektakel avgusta, ko z veličastnim ognjemetom uprizorijo nastanek vulkana, spremljajo pa ga uprizoritve tradicionalnega plesa.
 • Od poletja se septembra otočani poslovijo z mednarodnim glasbenim festivalom v centru Nomikos v Firi, kjer nastopijo uveljavljeni glasbeni ustvarjalci.
 • Oktobra v vasici Emborio poteka festival vina, ki je posvečen Agiosu Averkiosu, zaščitniku vina, in privablja številne ljubitelje vin.

  grčija
  travelaway.com, Kamari kino na prostem
Ko pa se odpravite na potep po otoku, ne smete izpustiti teh nekaj mest, ki so najbolj znana na otoku:
 • Oia, ki je že tretjič prejela naziv najlepše turistične vasice na svetu. Do potresa leta 1956 je bila tudi vodilno mesto na otoku. Zanimiva arhitektura, s hišicami, ugnezdenimi v skalovje klifa, ozke ulice so polne butikov in prodajalnic dragega kamenja.

  santorini
  hectorcavehouse.com
 • Fira je danes glavno otoško mesto, ki se dviga na klifu kaldere, do katere vodi malo manj kot 600 stopnic. Spodaj se nahaja staro pristanišče, zaradi katerega so iz pristanišča do mesta zgradili tudi gondolo.
 • Najstarejša vas na otoku je Pirgos, ki je bila včasih glavno mesto otoka. Okoli benečanskega gradu na vrhu hriba, so zgrajene male tradicionalne hiše, ki še danes nosijo vidne posledice potresa. Na vrhu so tudi številne bizantinske cerkve, med katerimi je najbolj zanimiva Theotokaki iz 10. stoletja, z lepimi freskami in starimi ikonami.
 • Idilična vasica Imerovigli stoji na najvišji naseljeni točki (350 m) in ponuja najlepše razglede na otoku. To je že stara razgledna točka otoka, saj je tu 600 let stal najpomembnejši grad na otoku, Skaros.
 • Kamari Je turistični kraj, v katerem so večinoma hoteli in taverne. Nahaja se pod vznožjem hriba, na katerem se nahajajo ostanki starodavne Thire.
 • Panagia Episkopi je najstarejša cerkev na otoku. Zgrajena je bila v času bizantinskega cesarja Alexiosa Komninosa in skriva starodavne freske ter marmorni oltar.
 • Mesa Gonia pa je poznana tudi kot »vas duhov«. To ime je dobila po potresu leta 1956, ko so jo prebivalci zapustili in so ostale le napol porušene hiše in manjše cerkve.
Posebnost Santorinija so dolge plaže črnega vulkanskega peska in kamenčkov, ki so pravi užitek za oči, ko se lesketajoča estetika lesketa od modrega morja. Črni pesek se čez dan močno segreje in ni mogoče hoditi po njem. Najlepše plaže so na vzhodni strani otoka, Perissa, Perivolos, Kamari in Monolithos. Na vseh plažah je vstop brezplačen, plačljivi so senčniki in ležalniki.
 • Plažo Kamari kličejo tudi “kraljica plaž” Santorinija. Več kot dva kilometra dolga črna zapeljivka je priljubljena tako med družinami kot med ljubitelji vodnih športov.

  santorini
  medexperience.com
 • Črna peščena plaža Perivolos je pravi raj. Privablja ljubitelje podvodnega sveta in obiskovalce, ki si želijo sprostitve v številnih tavernah in trgovinicah.
 • Južneje se nahaja Perissa, ki skupaj s plažo Perivolos združuje najdaljšo črno plažo na Santoriniju. Privablja z tavernami z najboljšo ponudbo ribjih jedi in ljubitelje vodnih športov.
 • Rdeča plaža (Kokkini Paralia), do katere je možno dostopati le peš ali po morju, se nahaja na jugu otoka in velja za najbolj unikatno plažo vulkanskega izvora. Za plažo z rdeče obarvanim peskom je strm klif iz čudovitih črno-rdečih vulkanskih kamnin.

  santorini
  santorinisecrets.com
 • Plaža Vlyhada je na skrajnem jugu otoka. Z belimi vulkanskimi kamninami, ki jih je tekom let izklesal veter, njena pokrajina spominja na Lunino površino. Idealna je za obiskovalce, ki iščejo sprostitev ob čistem morju.

  santorini
  blog.santomaris.gr
Ste že potovali na grški Santorini? Zapišite svojo izkušnjo in kakšen skrivni kotiček vreden ogleda.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji