Se je leto začelo “s polno paro”? Nič hudega, to vedno prinese nekaj dobrega. Dobro pa si je tudi privoščiti oddih v drugačnem okolju, kjer se misli ponovno sestavijo skupaj. Večina bo bržkone izkoristila zgolj podaljšani vikend, zato smo pripravili nekaj idej za 3- do 4-dnevni pobeg od doma.

1. DO SARAJEVA IN NAZAJ

Podaljšani vikend nudi ravno dovolj časa za »roadtrip« do prestolnice Bosne in Hercegovine. Za pot iz Slovenije do Sarajeva priporočamo pot Zagreb – Gradiška – Banja Luka – Jajce – Travnik – Sarajevo, za povratek pa Sarajevo – Mostar – Međugorje ter nato po hrvaški jadranski avtocesti nazaj proti Sloveniji.
mesto sarajevo
Foto: CC: Julian Nitzsche, Wikipedia
Vožnje bo kar nekaj, zato potep priporočamo predvsem ljubiteljem cestnih popotovanj. Če imate možnost, da se na pot odpravite z avtodomom, jo seveda izkoristite.

2. RAZNOLIKA ITALIJA

Če sta vam pri srcu italijanska kulinarika in romanska ležernost, je pravi čas za uživanje pri zahodnih sosedih. Lahko si privoščite podaljšan vikend v Benetkah, razvajanje v termah Abano pri Padovi, raziskovanje Verone in bližnjega Gardskega jezera, nakupovanje v Milanu, ali uživanje v Toskani. Tudi do zgodovinskega Rima ni predaleč – če se vam ne ljubi voziti, lahko tja po ugodni ceni poletite s tržaškega letališča.
Italia
Zdraviliško naselje Abano Terme pri Padovi – Foto: padova.it
Za cenovno ugoden kratek oddih ne gre spregledati zamejskih krajev. Sesljan, Devin in Gradež ob sončnem vremenu nudijo odlična izhodišča za dolge sprehode. V bližini lahko obiščete tudi naravni rezervat izliva Soče, ki je raj za opazovanje ptic.

​​3. MÜNCHEN IN GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Ste za germansko? Izberite skok do spodnje Bavarske. Mimo Solnograda (Salzburg), katerega ogled tudi priporočamo, se zapeljite do Monakovega (München). Ob poti se lahko ustavite pri Kimskem jezeru (Chiemsee), kjer se z ladjo zapeljete do rezidence Ludvika Bavarskega, ki je pomanjšana kopija slavnega Versaillesa.
V Monakovem poleg ogleda mesta in morebitnih nakupov v centru priporočamo obisk tehniškega muzeja, in če vas zanima avtomobilizem, BMW-jevega muzeja.
Iz bavarske prestolnice nato zapeljite na avtocesto v smeri jugozahoda proti Garmisch-Partenkirchnu, kjer boste na nadmorski višini 700 metrov stopili v svet bavarskih Alp. Tam si obvezno privoščite vozovnico za zobato železnico, ki vas bo skozi slikovite predore popeljala na 2.588 metrov, tik pod vrh najvišje nemške gore Zugspitze.
železnica
Zobata železnica vas odpelje tik pod vrh najvišje nemške gore Zugspitze (v ozadju) – Foto: A.M.
Iz Garmischa pot nato nadaljujte do avstrijskega Innsbrucka, kjer si vzemite nekaj ur za ogled mesta in smučarske skakalnice nad njim. Od tam imate nato dve možnosti – nadaljevati vzhodno po magistralni cesti do Zell am Zeeja in naprej proti Beljaku ali južno čez brennerski avtocestni prelaz proti italijanskim Dolomitom.

​4. PO POTEH SLOVENSKE ISTRE

Slovenska Istra skriva številne, manj obiskane dragulje. Mimo Črnega Kala in Hrastovelj (cerkev s freskami mrtvaškega plesa) se zapeljite proti Gračišču. Tam se desno odcepi cesta proti Gradinu in naprej do slikovitih istrskih vasic, v katere se zadnja leta znova vrača življenje.
Poleg najbolj znanih Abitantov obiščite tudi Topolovec in bližnje Hrvoje. Slednji so najvišje ležeča istrska vas, zato ne preseneča, da se od zvonika in pokopališča na vrhu hriba razprostira prečudovit razgled na vse strani. Ob jasnem vremenu boste na zahodu v daljavi uzrli Benetke in Dolomite, pod seboj Koper z okolico, pogled na sever se bo ustavil na Julijskih Alpah, vzhodno pa boste kot na dlani imeli gričevnate Brkine s Snežnikom v ozadju.
slika planote
Planota na vrhu Hrvojev, od koder se odpre čudovit razgled. V ozadju slavni “fižolov” zvonik. – Foto: A.M.
V Hrvojih lahko obiščete tudi nastajajoči Trajnostni park Istra, kjer vas bodo založili z dodatnimi informacijami, kaj si v bližini še velja ogledati. Ob povratku pa priporočamo postanek v Belvedurju in okrepčilo z domačimi jedmi v tamkajšnjem gostišču.

Ste že bili v katerem od naštetih krajev? Ali pa si tja močno želite? Zapišite v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji