Pohodništvo po inkovski poti na starodavno trdnjavo Machu Picchu krasi vrh seznama želja marsikaterega popotnika.

Sveto trdnjavo, ki leži visoko v Andes Mountains, je “odkril” leta 1911 profesor iz Yale-a, s karakterjem Indiane Jones, Hiram Bingham. Privedel nas je do starodavnega mesta, ki je bil zgrajen okoli 1450. Zgradil naj bi ga lokalni fant, katerega je navdušila lepota in veličina zapuščenega ozemlja.
hiram bingham
vir: google
Bingham je razkril svetu obstoj Machu Picchuja na april 1913 v izdaji National Geographic in od takrat spektakularno arheološko najdišče privlači obiskovalce in raziskovalce iz vsega sveta, da bi razvozlali skrivnost mesta ali pa preprosto uživati ​​v njegovi starodavni veličini.
Kljub temu, da je mesto zdaj na Unescovem seznamu svetovne dediščine in da so znanstveniki preučevali svete gorsko zatočišče več desetletij, je še vedno veliko skrivnosti o Machu Picchu in o ljudeh, ki so ga izdelali.
Preden se odpravite na svojo perujsko avanturo, je tukaj nekaj skrivnosti svetega mesta. Če nič drugega, ti pomagajo raziskovati zgodovino iz drugačnega vidika.
 1. Nikoli naj nebi bil odkrit!

  Inkovski imerijci so bili z dobrim razlogom zaskrbljeni, da bi Španci odkrili in zasegli Machu Picchu. Da bi to preprečili, so manj kot sto let po tem, ko so zgradili mesto leta 1532, zapustili in zažgali gozd na poti iz njega, zato, da ko bi le ta na novo zrastel, bi zakril sledi o obstoju. Načrt je deloval in španci niso nikoli odkril Machu Picchuja. Skrit je bil pred tujci, dokler ga je Hiram Bingham obiskal leta 1911.
 2. Bingham je mislil, da je Machu Picchu dom številnim ženskam, ki so jih klicali “device sonca”.

  Bingham ubistvu ni vedel točno kaj je odkril. Verjel je le da je odkril Vilcabama, vendar je tudi za to menil, da je bil tudi mitični rojstni kraj prednikov Inkov. Njegova teorija je bila, da je to sveti samostan z izbranimi ženskami, znanih kot “device sonca”, katerim so predsedovali duhovniki, častniki sončnega boga. Tudi ta teorija se je izkazala, da ni bila resnična.

  sveti templji
  vir: reference.com
 3. Inki so bili mojstri kamnoseštva.

  sveti templji
  vir: google
  Masivna struktura Machu Picchu mesta je bila zgrajena vrez uporabe koles, železnega orodja ali celo malte. Skale so lomili tako, da so se skupaj popolno prilegale po posebni metodi, kar je bila zelo pametna poteza. Peru je nagnjen k potresom in pomankanje malte je ubistvu pomagalo držati strukturo skupaj, ki še vedno stoji, kljub dejstvu, da je bil zgrajen na dveh prelomih.
 4. Veliko infrastrukture mesta je skrito!

  Medtem ko je večina veličastnih gorskih mestnih stolpov na površju, je veliko čudežov arhitekture mesta pod zemljo. Po novicah iz Avstralia’s News je kar 60 odstotkov inkovske gradnje zastrte pod terasastimi hribi, kot del mreže temeljev zidu in drenažnih sistemov, ki se vijejo pod mestom.
 5. Obstaja več skritih templjev.

  Intimachay ali “Cave of the Sun” je spravljen pod glavnim mestom Machu Picchuja, ki povzroči, da ga veliko turistov zgreši. Jama je sveti prostor, ki je bil zasnovan tako, da je zajel večino vzhajajočega sonca v času decembra, kot del inkovskega zimskega rituala, Capac Raymi.
 6. Še vedno se je veliko arheoloških odkritij na Machu Picchu.

  Leta 2014 je francoski raziskovalec Thierry Jamin našel prej neodkrita vrata na Machu Picchu, ki vodijo po njegovem mnenju na kraljevo pokopališče in krsto Pachacuti Inca Yupanqui, inkovskega vladarja, ki je zgradil Machu Picchu. Perujski vlada ne pusti odpreti krste, saj naj bi to lahko povzročilo nepopravljivo škodo mestu (morda so tudi oni videli film “The Mummy”).

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji