Predstavljamo vam super premium pametni mobilni telefon Xiaomi Mi 10 Ultra – prvi pametni mobilnik na svetu, ki ima kamero kar pod svojim zaslonom.

Tehnološko podjetje Xiaomi letos praznuje 10 let izdelave svojih pametnih telefonov z izdajo nove in izboljšane različice pametnega telefona Mi 10. Novi pametni telefon Xiaomi Mi 10 Ultra je še bolj vrhunski in napreden kot njegov omenjeni predhodnik – ima izboljšan zaslon, prepletene kamere in veliko hitrejše polnjenje.

Design in zaslon

Spredaj je Xiaomi Mi 10 Ultra videti precej podobno kot njegova predhodnika Mi 10 in Mi 10 Pro – gre za veliko napravo z zaslonom, ki se ukrivi na robovih in ima izrezan zgornji levi kot.

Ko telefon obrnemo na zadnjo stran, razlike postanejo očitne. Xiaomi Mi 10 Ultra ima ogromno paleto zadnjih kamer v zadnjem delu telefona in na ves glas kriči, da je ‘telefon s kamero’. Telefon je na voljo v črni, beli in ​​sivkasti barvi.

Telefon ima 6,67-palčni AMOLED zaslon z ločljivostjo 1080×2400, HDR10 +, 10-bitno barvo in hitrostjo osveževanja 120Hz.

Kamera

Eden največjih dosežkov Xiaomi Mi 10 Ultra je definitivno njegov 120x digitalni zoom – to je celo več kot od Samsungovega modela Galaxy S20 Ultra, ki doseže 100-kratnega.

Telefon ima žal “le” 5-kratni optični zoom, čeprav je senzor dokaj občutljiv za zoom kamero pri 48MP. Čeprav je ta zoom mogoče omejen, lahko senzor z visoko ločljivostjo pomeni, da so slike, ki jih zoom-iramo, še vedno videti dobro.

Glavna kamera ima le 48MP (mega pixel-ov), in ne 108MP kot pri telefonih Mi 10. Gre za senzor po meri in ne kot pri Samsungu, kakršen je bil 108MP. Xiaomi si pač želi predstaviti svojo domačo tehnologijo. Xiaomi je očitno razvil algoritem, ki slike digitalno poveča na 100MP.

Na voljo sta tudi 20MP ultra široka in 12MP 2x zoom portretna kamera, ki smo ju že videli na nekaj telefonih Xiaomi.

Na splošno se zdi, da ima Xiaomi Mi 10 Ultra podoben niz kamer kot Mi 10 Pro, vendar z izboljšanim zoom-om in glavno kamero z nižjo ločljivostjo. Če ste ljubitelj video snemanja, Mi 10 Ultra snema v ločljivosti kar do 8 K.

Lastnosti in specifikacije

Xiaomi Mi 10 Ultra naj bi poganjal MIUI 12, z operacijiskim sistemom Android 10. V preteklosti je bilo več pritoževanj nad težavo s programsko opremo MIUI, vendar upamo, da bodo tokrat te težave rešene.

Čipset v telefonu je Snapdragon 865, ki od svoje prve izdaje ni bil najbolj na voljo Androidovim telefonom. Xiaomi se očitno zaradi nekega razloga ni odločil za Plus različico tega čipa.

Telefon ima dvojne stereo zvočnike za boljši zvok med gledanjem filmov in drugih video posnetkov ali celo med igranjem iger.

Xiaomi Mi 10 Ultra ima baterijo 4.500mAh, in če želite ta telefon hitro napolniti, bi vas moral razveseliti – to je prvi telefon, ki je na voljo z neverjetno 120W hitrostjo polnjenja. Z uporabo tehnologije, ki jo je Xiaomi napovedal že v prejšnjem letu, lahko baterijo napolnite od nič do 100% v samo 23 minutah.

Na voljo je tudi brezžično polnjenje s 50 W, ki je spet hitrejše, kot smo ga videli v kateri koli drugi napravi do zdaj – s pomočjo tega polnjenja bi naj telefon v celoti napolnili v 40 minutah.

Datum in cena izida

Če ste navdušeni nad telefonom Xiaomi Mi 10 Ultra, boste morda razočarani, ko boste slišali, da se očitno ne bo pojavil na mednarodni ravni. Po besedah ​​predstavnika podjetja Xiaomi je telefon (vsaj trenutno) na voljo izključno za kitajski trg.

Zanimivo je tudi to, da je družba Xiaomi na svoji uradni strani prvič objavila informacije o telefonu v angleščini hkrati s predstavitvijo na Kitajskem. To lahko celo pomeni, da je Xiaomi ob objavi nameraval izdati telefon za svetovne trge. Lahko le upamo.

Na Kitajskem je Mi 10 Ultra na voljo v štirih kombinacijah: 8 GB RAM in 128 GB pomnilnika, 8GB / 256GB, 12GB / 256GB in 16GB / 512GB. Cene se gibljejo od 760 dolarjev pa vse tja do 1400 dolarjev, odvisno od kombinacije, ki jo želite.

Tukaj si lahko pogledate še video posnetek predstavitve Xiaomi Mi 10 Ultra.

 

Avtor: Marko Janžekovič