10 šokantnih načinov zaradi katerih nas tehnologija ubija!

Mnoge pozitivne lastnosti tehnološkega razvoja nas kljub vsemu lahko dobesedno "pahnejo" v smrt!

INSOMNIA
Gledanje v ekran eno uro pred spanjem lahko zmanjša proizvodnjo hormona melatonin za 22 odstotkov, to se prikaže v nepravilnem uravnavanju cirkadičnega ritma. Raziskave kažejo, da kar 95% ljudi uporablja elektronske naprave pred spanjem, od tega jih kar 63 odstotkov poroča o pomanjkanju spanja.
SEDENJE
Vse od sredine 20. stoletja je število poklicev, ki vključujejo sedenje strmo naraslo. Povprečni človek preživi v sedečem položaju kar 13 ur na dan. Raziskovalci ugotavljajo, da ima lahko ta trend smrtonosne posledice, saj se mišice krčijo, kri ne kroži tako kot bi morala, prav tako pa se pojavijo težave s holesterolom. Da pa to ni dovolj, sedenje več kot 12 ur na dan dokazano povzroča večje tveganje za nastanek kardiovaskularnih problemov in raka.
insomnia
Vir: Google
RAZNE POŠKODBE
Poškodbe so najpogostejše zaradi ponavljajočih se gibov z miško, po tipkovnici, ob tipkanju telefona itd. Pojavljajo se otekline, ki boleče pritiskajo na naše živce.
UBIJA SPERMO
Leta 2011 so znanstveniki na Nascentis Medicina Reproductiva v Argentini izvedli študijo, v kateri so shranili vzorce sperme pod prenosni računalnik povezan na Wi-Fi omrežje za 4 ure. Ugotovili so, da je 25 odstotkov celotnega vzorca izgubilo “mobilnost”, medtem ko je iz kontrolne skupine te iste posledice imelo zgolj 14 odstotkov vzorca.
SOCIALNA IZOLACIJA
“Obstaja dokaz, da internet in družbena omrežja lahko vplivajo na samomorilska nagnjenja, in sicer preko intenziviranja občutkov depresije, osamljenosti in socialne izolacije”. – American Public Health Association
SPLETNI ZDRAVSTVENE DIAGNOZE
Obstajata sva načina zakaj obstaja tveganje:
  • Lahko se zgodi, da postanemo prepričani, da z nami ni nič narobe, medtem ko bi morali obiskati zdravnika.
  • Po drugi strani pa je pogost pojav “kiber-hipohondrije”, ki v bistvu pomeni, da se počutimo bolj bolne kot v resnici smo.
ONESNAŽEVANJE
Proizvodnja Iphona v ozračje spusti 57 kg CO2-ja – tako 72 milijonov prodanih naprav na leto proizvede enako količino CO2-ja kot Boeing 747, ki bi letel neprestano celih 14,5 let. Od 17. stoletja se je količina izpušnih plinov povečala za 34 odstotkov, rezultat tega pa vidimo v porastu števila astmatikov.
PISARNIŠKE NEVARNOSTI
Ali ste vedeli, da lahko tiskalnik poveča tveganje za razvoj astme? Študija Queensland University of Technology je pokazala, da 40 odstotkov laserskih tiskalnikov proizvaja majhne delce, ki se brez težav lahko znajedejo globoko v naših pljučih, če jih vdihujemo. Poleg tiskalnika naj bi nevarnost predstavljali tudi računalniki, saj so prekriti z zaščito pred požarom, ki varuje številne delce računalnika. Ko se temperatura računalnika dvigne, se v zrak sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročajo glavobole, izpuščaje in alergije.
DEBELOST
Povprečni Američan preživi pred televizorjem 35 ur in 28 minut na teden. Poleg tega 10 ur in 30 minut na telefonu in 20 ur na spletu. Po drugi strani pa preživi manj kot dve uri na teden v telovadnici ali z ukvarjanjem s kakršnimkoli športom. Poleg vsega tega ima tehnologija tudi velk vpliv na prehrano ljudi. Ljudje smo nenehno izpostavljeni fotografijam mastne in sladke hrane, raziskave pa potrjujejo tudi to, da ljudje veliko manj pozornosti namenijo hrani med gledanjem filma ali televizije. Letno Američani potrošijo za zdravljenje z debelostjo povezanih obolenj več kot 190 milijard dolarjev, kar je skoraj 21 odstotkov letnih izdatkov za zdravstvo.
DISTRAKCIJA
Praktično ne mine dan, ko ne bi opazili kakega voznika, ki telefonira med vožnjo. Raziskave potrjujejo, da so ljudje, ki vozijo pod vplivom alkohola prav tako nevarni in nesigurni kot ljudje, ki med vožnjo telefonirajo ali pišejo sporočila.
Za podrobnosti, si oglejte videoposnetek!

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji