Predstavljajte si, da greste na delo ob 19:30 vsak večer in preživite naslednjih 12 ur, vključno s hrano in odmori, znotraj tovarne. Vaša edina naloga pa je vstavljanje enega samega vijaka v najnovejši iPhone. Čez dan spiš v skupni študentski sobi in zvečer, ko se zbudiš, začneš znova.
O tem pripoveduje uslužbenec v tovarni, ki izdeluje telefone Apple.
apple_tovarna1
Vir: Google
To je rutina, ki jo je Dejian Zeng doživel, ko je lansko leto preživel šest tednov v iPhone tovarni v bližini Šanghaja na Kitajskem. In to je podobno kot tisto, kar je več sto tisoč delavcev na Kitajskem in v drugih hitro rastočih gospodarstvih doživljajo vsak dan in noč.
Za razliko od teh mnogih delavcev Zengu ni bilo treba na to delo, da zasluži za preživetje. On je študent na univerzi v New Yorku in je delal v tovarni, ki ima v lasti pogodbo za proizvodnjo telefona iPhone.
apple_tovarna
Vir: Google
Kot veliko tehnoloških podjetij tudi Apple naredi skoraj vse svoje računalnike in telefone na Kitajskem z uporabo pogodbenih proizvajalcev, kot je Pegatron.
To je v zadnjem času postalo sporno politično vprašanje, zato je predsednik Donald Trump poklical Apple, da bi proizvodnjo – in delovna mesta, ki pridejo z njo, preselil nazaj v Združene države.
apple_tovarna2
Vir: Google
Sicer je Apple izvedel 16 revizij v tovarni ChangShuo Pegatron in ugotovil, da je bilo 99% delovnih tednov dolgih 60 ur, s povprečnim delovnim tednom, ki je znašal 43 ur. Plače v Pegatron so se povečale za več kot 50% v zadnjih petih letih. “Višje so od minimalne plače v Šanghaju,” je dejal tiskovni predstavnik Zeng, ki načrtuje, da bo kot diplomant deloval na Kitajskem v okviru neprofitne organizacije za človekove pravice. Dejal je, da je verjel, da je stavka neizbežna v tovarni Pegatron, ko je odšel tja na delo. Do stavke ni prišlo, vendar ima zdaj Zeng vpogled v vsakdanje življenje tovarniških delavcev, ki izvajajo montažo iPhon-a.
Bi delali v takšnem delovnem okolju? Zapišite spodaj v komentar.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji