Človeška kreativnost nima meja, kar je dokazal Simon Weckert, umetnik iz Berlina. Uporabil je 99 telefonov, da je preslepil znano aplikacijo Google zemljevidi (Google Maps) in ustvaril lažni prometni zastoj.

Google zemljevidi oziroma Google Maps je eden najbolj priljubljenih načinov za navigacijo in pregled stanja v prometu. Vendar eksperiment Weckerta kaže, da se podatki, ki jih prikazujejo aplikacije, včasih razlikujejo od realnosti.

Kako je izvedel ta eksperiment in kaj je želel dokazati?

Simon Weckert je izvedel svoj eksperiment s hojo po ulicah Berlina. V ročnem vozičku je vozil 99 aktiviranih rabljenih telefonov. S tem je ustvaril lažne zastoje v prometu, kar je privedlo do spremembe stanja prometa na Google zemljevidih. Nenavadno pri tem je bilo, da je lažne zastoje v prometu zaznala le aplikacija Google zemljevidi.

Z eksperimentom je dokazal, kako so lahko podatki, ki jih zbirajo aplikacije, netočni in nas lahko vodijo do napačnih odločitev. Pojasnil je, da je želel opozoriti na to, kako se v današnjem času preveč zanašamo na aplikacije in kako je pomembno, da kot uporabniki preverimo tudi druge vire informacij.

Eksperiment je vzbudil veliko zanimanja in pritegnil pozornost medijev in uporabnikov po vsem svetu. Nekateri so Weckerta kritizirali zaradi njegovega dejanja, saj lahko lažno prikazovanje informacij v aplikacijah vodi do nevarnih situacij. Weckert vztraja, da je bil njegov eksperiment zgolj opozorilo o tem, kako lahko nekatere aplikacije zmotno prikažejo informacije.

To nas spodbuja, da se ne zanašamo popolnoma na aplikacije in da raje preverimo tudi druge informacije, če se želimo izogniti nevarnim situacijam v prometu ali v kakih drugih situacijah.

Avtor: M.B.

Vir: amp.thegurdian.com, YouTube