Že stoletja je primarni namen očal izboljšati naš vid. Toda zdaj izdelovalci očal in internetni pionirji združujejo moči, da bi tudi naša očala z enim trikom postala pametnejša.

Kaj pravzaprav so pametna očala?

Preprosto povedano, so poskus brezžične povezljivosti in fotografije, ki ju uživamo na domačih računalnikih in mobilnih telefonih, prenesena v okvirje in leče naših očal.
Tako kot si ne moremo več predstavljati življenja brez prenosnika ali mobilnega telefona, lahko kmalu uživamo v enaki vsestranskosti in povezljivosti naših očal in celo naših kontaktnih leč.

Slika je simbolična.

Google s pametnimi očali utira pot

Google je bil prvi, ki je predstavil novo vizijo očal leta 2013 z uvedbo Google Glass Explorerja v upanju, da bo gradil na priljubljenosti pametnih ur in drugih nosljivih brezžičnih naprav.

Na žalost se je Explorer za večino izkazal za preveč čudaškega, neudobnega in dragega (1500 $), zaradi česar jih je Google po 18 mesecih umaknil s trga.

Kako delujejo pametna očala

Google Glass se je izkazal za vreden arhetip pametnih očal, ki so ga drugi tehnološki igralci izpopolnili. Kako je Google Glass očala naredil »pametna«:

  • Zvok: zvočnik za brezžične avdio vhode in sprejem mobilnega telefona leži na koncu naslona za ušesa. Zvok se v uho prenaša s tehnologijo kostne prevodnosti.
  • Pametno: računalniški možgani centralne procesne enote (CPU) se nahajajo na enem naslonu za uho.
  • Mikrofon: mikrofon za pogovore prek mobilnega telefona in za prostoročno glasovno iskanje je nameščen pod enim okvirjem. Večina pametnih očal danes vključuje mikrofon z mikro zvočnikom za zvočne povratne informacije in obvestila ter za poslušanje glasbe in podcastov.
  • Projektor: ta metoda projekcije, ki se nahaja nad zgornjim delom leče, imenovana ukrivljeno zrcalo ali kombinator ukrivljenih ogledal, ponuja delno prosojne digitalne zaslone, ne da bi zakrili pogled v resnični svet. Nekateri proizvajalci zdaj ponujajo alternativno različico, imenovano “valovodna holografska optika”. Digitalno prekrivanje besedila in slik v našem vidnem polju je ključ, ki odklene izkušnjo pametnih očal.
  • Kamera: čeprav je v naši dobi »selfijev« očitna lastnost, je leča kamere na arhetipu Google očal s seboj prinesla nenamerno novo izkušnjo in pomisleke glede zasebnosti. Številni opazovalci v bistvu niso bili navdušeni nad snemanjem in predvajanjem brez njihovega dovoljenja, kar je morda pospešilo odhod Explorerja. Medtem ko pametni proizvajalci zdaj naredijo objektive fotoaparatov dovolj majhne, da se neopazno prilegajo v okvirje njihovih izdelkov, nekateri, vključno s Focals by North in Vue, zdaj ponujajo modele brez kamere.

Poganja jih dotik, govor ali misli

Različni načni, kako upravljate pametna očala, so morda prav tako očarljivi kot vizualni prekrivni elementi.

Slika je simbolična.

Namesto tipkovnice in miške, ki smo ju vsi vajeni, lahko pametna očala upravljamo z dotikom, tapkanjem ali vlečenjem kontrolnikov, ki so vgrajeni v okvir, govorimo naše zahteve digitalnemu pomočniku, kot to počnemo pri Alexi in Siri, in/ali nadziramo njihove leče prek telefona ali nosljive naprave, kot je prstan Focals by North.

Druge možnosti, ki so na voljo izdelovalcem pametnih očal, vključujejo prepoznavanje s kretnjami gibov glave, oči in rok, kot so kimanje ali pogled navzgor ali navzdol, usmerjanje s sledenjem očesu in celo nadzor naših očal z našimi mislimi.

Pametna očala in boljši vid

Razvijalci niso spregledali očitne vizualne vloge vseh očal: videti bolje.
Več modelov je vključevalo tehnologijo tekočih kristalov, ki uporabnikom omogoča filtriranje ravni svetlosti, ki prihaja skozi njihove pametne leče. Nadzor količine zunanje svetlobe v njihovem naravnem okolju uporabnikom pomaga tudi pri optimizaciji vizualnih prekrivanj njihovih pametnih očal.

Filtriranje svetlosti je tehnološki korak naprej od fotokromne leče ali prilagodljivih leč, kar lahko naredi sončna očala nepotrebna.

Boljši slog, nižja cena, dodajanje AR

Od tistega motečega geekovskega videza in do neba visoke cene, ki je potopila Googlov Explorer, pametna očala napredujejo z elegantnimi modeli, kot so Jins MEME, Meta Pro in WISEUP. Svojski rezultat, čeprav je njihova funkcionalnost omejena z relativno elegantnim dizajnom, so tudi dostopnejše cene.

Slika je simbolična.

Kakšna je prihodnost pametnih očal?

Nedavno partnerstvo Facebooka in podjetja Ray-Ban nakazuje, da se bo začelo sodelovanje na področju razširjene resničnosti s kodnim imenom Orion.

Orion naj bi bil zasnovan z namenom zamenjave pametnih telefonov in bo uporabljal tehnologije razširjene resničnosti (AR) za predvajanje digitalnih slik v živo z glasovnim upravljanjem prek digitalnega pomočnika, podobnega Siri. Orion naj bi prišel na trg med letoma 2023 in 2025.

Še več, velika tehnološka igralca Apple in Bose prav tako zasledujeta potencial pametnih očal kot velik preobrat v prihodnjem desetletju.

Čeprav podrobnosti o Applovem projektu ostajajo skrivnost, se domneva, da se osredotočajo na združevanje virtualne in razširjene resničnosti v slušalkah, na enak način kot v svoji priljubljeni platformi ARKit za razvijalce iPhone.

Medtem si Bose, vodilna avdio blagovna znamka, prizadeva za povezovanje AR, senzorjev gibanja in podatkov GPS, ki temeljijo na zvoku, za izdelavo tridimenzionalne navigacije v realnem času in virtualnih uličnih ogledov znamenitosti.

In ne pozabite na Amazon, ki ponuja okvirje Amazon Echo (179,99 $), ki vam omogočajo digitalnega pomočnika na očalih na recept.

Pametna očala: izzivi in težave

Več dejavnikov bo ključnih za uspeh pametnih očal:

  • Izobraževanje: javnost se bo morala naučiti ne le, kako uporabljati nova orodja, ampak se prilagoditi in se odzvati na pritok brezžičnih podatkov, slik in zvoka z njihovih nenadoma pametnih očal.
  • Zavedanje vida: očala morajo še naprej služiti svoji primarni funkciji, kar je izboljšanje vida. Nosilci pametnih očal bodo morali nadzorovati svoje zdravje vida, saj se bodo prilagajali mešanim slikam brez primere.
  • Varnost: pametna očala imajo velik potencial, da odvrnejo pozornost uporabnika, kar bi lahko povečalo nevarnost zanj in za druge, zlasti med vožnjo. Velika Britanija je prepovedala uporabo Google Glass med vožnjo, še preden so prišla v prosto prodajo.
  • Zasebnost: treba je vedeti, da vsi osebni podatki, ki jih delite prek pametnih očal, morda niso varni. Možnost, da bi lahko fotografirali ali snemali druge brez njihove vednosti ali privolitve, se lahko izkaže tudi za družbeno nesprejemljivo.
  • Moda: videz pametnih očal se je izkazal za glavno oviro pri geeky videzu Google Glass. Napredek v brezžični tehnologiji naj bi omogočil, da so pametna očala prihodnosti modno vitka in elegantna.

Z vso tehnologijo pametnega stekla na obzorju je ena stvar gotova: zelo kmalu ne bomo nikoli več gledali na očala (ali skoznje) na enak način.

 

Avtor: M.B.

Vir: allaboutvision.com