To je nov model računalništva, v katerem so dinamično razširljivi in visoko virtualizirani računalniški viri uporabnikom ali naročnikom na voljo kot storitev prek interneta. Dejstvo pa je, da računalništvo še nikoli ni bilo tako dostopno.

Strežniki in aplikacije, ki jih potrebujemo pri opravljanju svojega dela, lahko enostavno “naklikamo” na spletnem potralu ponudnika. Temu bi lahko rekli kar samopostrežništvo, kar pa prinaša enostavno uporabniško izkušnjo. Poleg tega pa storitve s področja računalništva v oblaku skrbijo za večjo prilagodljivost poslovnega okolja glede na trenutne tržne razmere.
Osnovni pojmi, ki sestavljajo besedno zvezo “računalništvo v oblaku” so programska oprema, platforma in infrastruktura kot storitev (software, platform, infrastructure as a service).

prihodnost v računalništvu v oblaku

Zasebni oblak je rešitev, ki je primerna za posamezno organizacijo, ki želi imeti svoj oblak. S privatnim oblakom je mogoče izkoristiti številne prednosti, saj omogoča samopostrežbo storitev, razširjenost in elastilnost podatkov. Hkrati pa zagotavlja dodaten nadzor in možnost prilagajanja.
Javni oblak uporabljajo podjetja, ki ne želijo porabljati denarja ali časa za izvajanje in uporavljanje okolji, kot so e-pošta ali e-poštno filtriranje, ampak namesto tega plačujejo takso na uporabnika. Splošno je to opredeljeno kot javna rešitev v oblaku, ki pomeni, da organizaciji ni treba skrbeti za torjno ali programsko opremo, potrebno za opravljanje določenih storitev. Javni oblak je dostopen javnosti ali pa veliki industrijski skupini, lastnik pa je lahko ponudnik.
Računalniški oblak je prinesel in bo prinesel še obilo novosti na področju informacijskih tehnologij. Novosti pa so vedno pozitivne in negativne.

kodiranost v oblaku

Pozitivna stran oblaka je, da uporabnik lahko najame storitev glede na trenutne potrebe, ki so lahko tudi nepričakovane. Ker se programska oprema vseskozi posodablja, včasih kapacitete ne potrebujemo več – zato jo oblak sprosti. Prednos je, da zaradi dinamičnega načina delovanja, strežnika ni potrebno ponovno zagnati. Za mala podjetja je oblak velika prednost, ker nimajo lastne računalniške infrastrukture, omogoča pa jim tudi veliko cenejši dostop do računalniških storitev, za kar dobra strojna oprema ni potrebna.
Potrebujete le spletni brskalnik, ki vam omogoča dostop do podatkov od koderkoli.
Tudi negativna stran oblaka obstaja. Če želimo namreč dostopati do te programske opreme, potrebujemo internetno povezavo. V primeru, da je internetna povezava slaba ali šibka, program ne deluje dobro. Zaradi slabe povezave pa je možnost izgube podatkov večja kot pa varnost.
Že uporabljate svoj oblak prihodnosti?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji