Po navadi smo zelo občutljivi, ko gre za čistočo našega doma. Vsi imamo radi čisto stanovanje, brez prahu in umazanije, kar pa pomeni precej dela, kajti še kako dobro vemo, kako hitro se nabira nadležni prah. Kaj pa naše naprave? Ali tudi zanje poskrbimo enako? Za računalnikom, naj bo sobni ali prenosni, presedimo veliko časa, a njegovemu čiščenju se ne posvečamo kaj prida. Preberite nekaj naših nasvetov o čiščenju te dragocene naprave, ki jo verjetno imamo v vsakem domu.

Največ učinka pri čiščenju vašega računalnika boste dosegli s krpo iz mikrovlaken.

Potrebovali boste:

  • čistilne krpe iz mikrovlaken,
  • čistilni alkohol,
  • lahko stisnjen zrak (kompresor),
  • morda tudi čiste rokavice,
  • uro ali dve vašega časa.

Preden storite karkoli, morate izklopiti računalnik. Izključite ga tudi iz vtičnice. To je najpomembnejši korak. Če ne sledite temu varnostnemu ukrepu, lahko storite nekaj resnih poškodb na vaši napravi. Vzemite mehko krpo (priporočamo tkanino iz mikrovlaken), jo rahlo navlažite z vodo in začnite čistiti. Bodite previdni, ko greste mimo priključkov – ni dobro, da tam vstopi tekočina.

Zaslon

Začnite s čiščenjem zaslona, ​​tako da ga obrišete s suho krpo. Pojdite od enega vogala do drugega. Nato vzemite krpo in jo zmočite z nekaj vode. Če ne verjamete, da bi čista voda dobro opravila delo, lahko naredite čistilno raztopino s 50-odstotnim kisom in 50-odstotno vodo. Ampak ne uporabljajte čistilnih sredstev! Dejansko obstaja veliko “NE!” pri čiščenju računalnikov, zato je najbolje slediti tem navodilom. Pri čiščenju lahko uporabite tudi vosek, vendar voščite zmerno. (Zapomnite si – ne voščite jeklenega konjička.)

Hrano in pijačo pred / nad računalnikom močno odsvetujemo!

Miška

Optične miške, ki uporabljajo svetlobo za zaznavanje površine, ne zahtevajo notranjega čiščenja, vendar lahko sčasoma od zunaj postanejo lepljive. Mehanske miške so bolj dovzetne za prašne delce, ki se lahko ujamejo v notranjost. Lepljivost in prah lahko privedejo do trdih miši, ki preprosto ne delujejo, kot bi si želeli.

Začnite z izklopom miške iz računalnika in odstranjevanjem vseh baterij. Uporabite čisto krpo z malo alkohola za čiščenje zunanjosti miške. Pazite, da ne bo prišla v notranjost kaka tekočina. Če imate mehansko miško, jo lahko hitro očistite tako, da jo postavite na kos papirja in premikate miško po njem. Prah bi se moral sam odstraniti.

Za globlje čiščenje klasične miške – obrnite miško in jo odprite. Obrnite obroč kroglice v nasprotni smeri urinega kazalca, da odstranite žogico. Še enkrat uporabite krpo, ki je navlažena z alkoholom, da očistite žogico in notranjost miške. Ko je notranjost miške popolnoma suha, ponovno sestavite skupaj kose in znova povežite miško z računalnikom.

Pri razdiranju naprave bodite pozorni, da po čiščenju na koncu sestavite vse kose na ustrezno mesto.

Podloga za miško

Če uporabljate plastično ali gumijasto podložko, jo lahko čistite s krpo, navlaženo z nekaj vode in malo mila za roke ali šampona. Če je narejena iz tkanine, jo boste morda želeli sprati v umivalniku in jo čistiti s krpo. Prav tako jo lahko vstavite v stroj za pranje, dokler uporabljate hladno vodo. Za najboljše rezultate pustite, da se podloga za miško dobro posuši.

Tipkovnica

Če ste večopravilni ljudje, ki jedo, medtem ko uporabljajo računalnik … no, potem ste kot večina ostalih. To pomeni, da imate lahko drobtine med vašo tipkovnico, na njej ali v njej. Previdno odstranite tipke (če jih lahko), počistite in nato spet sestavite nazaj. Preden jo priključite nazaj v računalnik, se prepričajte, da ste dali vse na svoje mesto.

Za čiščenje tipkovnice lahko uporabite stisnjen zrak (kompresor), da odstranite drobtine s površine. Stisnjen zrak je zelo praktičen za odstranitev prašnih delcev iz lukenj od priključkov in iz ventilatorja za hlajenje računalnika. Če nimate stisnjenega zraka oz. kompresorja, lahko deluje tudi majhen sobni ventilator. Če ste resnično v stiski, pa lahko uporabite slamico za pitje in preko nje pihate v tipkovnico. Samo da odstranite drobtine.

Nato vzemite čisto krpo in čistilni alkohol. Tkanino zmočite z alkoholom in potegnite preko tipkovnice. Pri tem pazite, da krpa ni preveč mokra – ne želite imeti alkohola za tipkami. Alkohol bi se moral posušiti v par minutah. Voila, očistili ste svoj računalnik! 🙂

Z rednim čiščenjem vašega računalnika mu podaljšate življenjsko dobo.

Kaj pa čiščenje notranjosti?

Računalnik je vsekakor naprava, ki bi jo morali čistiti večkrat. A notranjost vašega stroja je verjetno napolnjena z več “sranja” kot zunanjost. Zaženite računalnik in se pripravite na resnično umazano delo. Ampak o tem v naslednji številki e – revije. 🙂

                                                                                                                            M.J.