Vsako podjetje, ne glede na njegovo vrsto poslovanja, obdeluje veliko količino podatkov. Take informacije lahko vključujejo zaloge, podatke o prodaji, zbirko osebnih podatkov o strankah, finančne dokumente itd. Če pride do katastrofe in se ti podatki izgubijo ali vam jih ukradejo, lahko to prizadene poslovanje vašega podjetja.

Najboljši način zagotavljanja varnosti ključnih poslovnih podatkov je z vlaganjem v storitve varnostnega kopiranja v oblaku. Njihova lokacija zunaj vašega kraja pomeni, da so podatki manj izpostavljeni vandalizmu in drugim oblikam fizične škode. Tudi platforme za shranjevanje v oblaku imajo impresivne funkcije za skupno rabo datotek, ki omogočajo pošiljanje velikih datotek prek e-pošte in drugih medijev.

Glede na veliko izbiro ponudnikov za shranjevanje v oblaku, ki so na voljo na trgu, je verjetno kar težko najti primerno rešitev. V idealnem primeru bi morala vaša izbrana platforma ponuditi dovolj prostora za shranjevanje po dostopnih cenah, ne da bi pri tem ogrožala varnost vaših podatkov.

Spodaj je pregled nekaterih najboljših rešitev za shranjevanje v oblaku za vaše poslovne potrebe.

1. IDrive

Izrazita lastnost varnostne kopije rešitve IDrive v oblaku je njena podpora za nenehno sinhronizacijo datotek, tudi tistih v omrežnih pogonih. Njegov spletni vmesnik uporabnikom omogoča izmenjavo podatkov po e-pošti, Facebooku in Twitterju.

Če datoteko nevede izbrišete iz računalnika, boste še vedno imeli spletno varnostno kopijo. IDrive ne izbriše samodejno datotek, shranjenih na strežnikih v oblaku. Poleg tega lahko do te storitve enostavno dostopate z mobilne naprave, podpira pa tudi oddaljeno upravljanje.

Kar zadeva varnost, IDrive za prenos in shranjevanje podatkovnih datotek uporablja 256-bitno šifriranje AES.

2. Microsoft OneDrive

Če imate nameščeno zadnjo različico Microsoftovega operacijskega sistema Windows (Windows 10), ste verjetno opazili, da ima operacijski sistem že nameščen raziskovalec datotek OneDrive. To je najboljša rešitev za varnostno kopiranje v oblaku za vsako podjetje, ki uporablja operacijski sistem Windows.

Marca je Microsoft dodal podporo za Autodesk AutoCAD na OneDrive-u, kar je odlična novica za podjetja, ki uporabljajo to programsko opremo. Še bolje je, da je OneDrive na voljo tako na spletnih kot mobilnih platformah.

3. Google Drive

Google Drive je z do 15 GB prostora na voljo brezplačno, morda najbolj velikodušna rešitev za shranjevanje varnostnih kopij v oblaku. Za uporabnike Android je naravna izbira, saj je vgrajena v OS. Na voljo je tudi vsem uporabnikom, ki imajo Google Račun.

Druga prednost rešitve Google Drive je njegova podpora Googlovemu pisarniškemu paketu, ki je znan kot G Suite. G Suite ima različne rešitve, vključno z Google Dokumenti, Google Sheets, Gmail, Google Koledar, Hangouts in Google Diapozitivi. Še več, datoteke lahko preprosto prenesete na vaš oblačni pogon s pomočjo “povleci in spusti” funkcije.

4. Dropbox

Dropbox je nesporni kralj brezplačnih rešitev za shranjevanje v oblaku. Njegova najbolj impresivna značilnost je preprost vmesnik, ki je enostaven za uporabo, tudi za novince. Poleg tega je Dropbox na voljo na vseh treh glavnih platformah – Windows, Mac in Linux. Ima tudi aplikacije za mobilne naprave Android in iOS. To povečuje njegovo dostopnost.

Datoteke lahko enostavno urejate, ne da bi jih prenesli, ko uporabljate spletno različico rešitve v oblaku Dropbox. Funkcija “Zahteve za datoteke” omogoča, da od drugih uporabnikov zahtevate, da naložijo datoteke neposredno v svoj račun Dropbox.

Edina pomanjkljivost Dropboxa je omejen prostor za shranjevanje. Storitev ponuja 2 GB, kar je v primerjavi z drugimi brezplačnimi rešitvami zelo malo.

5. pCloud

pCloud je najboljša platforma za shranjevanje v oblaku za podjetja, ki želijo varnostno kopirati velike medijske datoteke. Čeprav ima omejitve pasovne širine, ta storitev ne omejuje velikosti datotek, ki jih lahko naložite. pCloud je na voljo na vseh priljubljenih platformah in uporabnikom omogoča prijavo prek svojega spletnega mesta.

Posamezne datoteke z gesli za doplačilo lahko zaklenete s pomočjo pCloud Crypto, storitve t.i. “zasebne shrambe” v oblaku. Podjetje deluje v Švici, državi, ki je znana po strogih predpisih o zasebnosti podatkov. To zagotavlja zaščito vaših podatkov pred zlonamernimi kršitvami.

pCloud je med redkimi ponudniki za shranjevanje v oblaku, ki ponuja doživljenjsko naročnino.

Zgoraj navedene rešitve so le nekatere od možnosti, ki so na voljo na trgu. Pri izbiri ponudnika za shranjevanje v oblaku se mnogi razumljivo odločijo za možnost, ki ponuja obilo prostora za shranjevanje in to brezplačno. Čeprav so veliki prostori ključnega pomena, resnična vrednost rešitve za shranjevanje v oblaku izhaja iz tega, kako dobro služi vašemu podjetju. Kot je razvidno zgoraj, so nekatere možnosti najprimernejše za določen operacijski sistem, druge pa za vse platforme.

 

Avtor: M.J.