Rezultat iskanja slik za using mobile on aeroplaneDoslej še nobeno letalo ni strmoglavilo zaradi mobilnega telefona. A po besedah nekdanjega oblikovalca Boeingovih letal Kennyja Kirchoffa bi lahko imela pilota zaradi prižganega mobilnika več dela v kritičnih situacijah. “Pilota morata biti še posebej zbrana predvsem ob vzletu in pristanku,” je opozoril.

S tehnološkim razvojem so tovrstna tveganja čedalje bolj zanemarljiva. Evropska agencija za varnost v letalstvu je leta 2014 sporočila, da elektronske naprave ne predstavljajo nevarnosti, da pa je dolžnost letalskih družb poskrbeti, da ne vplivajo na varnost.

Številne letalske družbe zdaj dovolijo klice med letom z operaterji kot sta AeroMobile in On Air. Med drugim so na voljo na letih družb Emirates, Virgin in British Airways. Vseeno Zvezna letalska administracija FAA še prepoveduje govorno komunikacijo, čeprav so leta 2012 v raziskavi izključili morebitne vplive na elektroniko.

Povezana slika

Potnikom ponekod ponujajo tako imenovane pikocelice, kjer lahko telefonirajo brez strahu pred nezaželenimi vplivi. Strokovnjakinja za letalsko varnost Allison Markey pa je tudi poudarila, da je večina modernih naprav danes že tako ali tako narejena, da ne vpliva na elektroniko.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji