Pošiljanje sporočil na tipkovnici s flip telefonom (zložljiv) v zgodnjih 2000-ih ni bila hitra zadeva. Toda v dveh desetletjih smo hitro napredovali in na naših pametnih telefonih lahko natipkamo vse, od besedil do e-poštnih sporočil, in to zelo hitro. Znanstveniki trdijo, da se naša hitrost tipkanja povišuje – morda bolj, kot so predvidevale prejšnje študije.

Raziskava na mladini

Nova raziskava, ki je bila predstavljena na konferenci MobileHCI v Tajvanu, razkriva, da ljudje, ki tipkajo z obema palcema na mobilni napravi, povprečno natipkajo približno 38 besed na minuto. Mladi, stari od 10 do 19 let, v povprečju natipkajo dobrih 40 besed na minuto. Za primerjavo – večina sodobnih tipkarjev doseže povprečno hitrost 52 besed na minuto (na navadni tipkovnici), kaže študija iz leta 2018 na Univerzi v Cambridgeu.

Raziskovalci te najnovejše študije so ugotovili, da mladi uporabniki mobilnih naprav na svojih napravah prehitijo starše z okrog 10 besedami na minuto. Ugotovitev pomeni, da mladi odpravljajo / manjšajo / tako imenovani „tipkovni razkorak“ med hitrostmi tipkanja na mobilnih napravah in fizičnih tipkovnicah.

V prejšnji študiji je povprečna hitrost tipkanja na mobilnih telefonih znašala približno 28 do 39 besed / minuto – vendar so te višje hitrosti opazili v laboratorijskih nastavitvah. Število tipk, ki so jih zbrali od udeležencev, ki so testirali prek aplikacije na svojem telefonu, je bilo bližje 30 besed / min. Številne nekdanje študije o tipkanju vsebujejo tudi veliko manjše velikosti vzorcev, včasih le 32 udeležencev.

Nova dognanja zbirajo podatke resničnih tipkarjev namesto tistih v laboratoriju. Velikost vzorca pa je narasla na 37.370 udeležencev. Za to novo raziskavo sta raziskovalni skupini z univerze Aalto (Finska) in ETH Zürich (Švica) analizirali tudi rezultate iz 160 držav po vsem svetu, udeleženci pa so bili stari od 10 do 59 let.

Testiranja v jeziku in glede na starost

Testi za tipkanje so bili v angleščini, zato so raziskovalci opazili razliko v hitrosti med udeleženci, ki so bili domači, in tistimi, ki niso. V povprečju so tisti, ki so govorili angleško kot svoj prvi jezik, dosegali 37,8 besed / minuto, medtem ko so tisti, ki so včasih uporabljali angleščino, dosegli 30,4 besed / minuto.

Ko pa je šlo za primerjavo starosti med tipkarji, je bila razlika bolj ekstremna. Udeleženci, stari od 10 do 19 let, so na svoje telefone natipkali 39,6 besed na minuto, tisti, stari od 50 do 59 let, pa le 26,3 besed / min.

K razlikam v hitrosti so morda prispevale tudi razlike v slogih tipkanja. Udeleženci so ugotovili, če so test naredili z enim prstom, dvema prstoma, palcem ali kazalcem. Tisti, ki so tipkali z obema palcema, so imeli najvišjo hitrost tipkanja, 38 besed / minuto, medtem ko so tisti, ki tipkajo z obema kazalcema, dosegli 32,6 besed / minuto. Torej uporaba metode “lov in kljun” – to je ptičji ples, ki ga nekateri tipkarji izvajajo s kazalci – ni najučinkovitejša.

Preverjanje črkovanja / predvidevanje besedila

Raziskovalci so pogledali tudi, kako lahko nekateri pripomočki za tipkanje, na primer preverjanje črkovanja in predvidevanje besedila, pomagajo ali škodijo naši hitrosti tipkanja. Udeleženci študije so radi uporabljali pripomočke, ampak ali so dolgoročno sploh koristni?

Skupina je ugotovila, da z uporabo samodejnega popravljanja ljudje dejansko hitreje tipkajo. Vendar je besedilo s predvidevanjem povzročilo počasnejše tipkanje.

Zanimivo je, da so tudi hitrejši tipkarji na splošno naredili manj napak, vendar študija ni mogla ugotoviti, ali so pripomočki za tipkanje pomagali ali škodili temu razmerju. Kljub temu avtorji ugotavljajo, da so potrebne nadaljnje raziskave, da bi natančno razumeli, kako ti programi pomagajo ali škodijo naši hitrosti in stopnjam napak.

Avtor: M.J.