Korona virus je prisilil tehnološka velikana Apple in Google, da omejita potovanja in zapreta svoje trgovine v Aziji. Tehnološka industrija je močno odvisna od Kitajske kot proizvajalca in trga, zato jima smrtonosni virus povzroča velike težave.

Silicijeva dolina se pripravlja na to, da bo izbruh korona virusa vplival na poslovanje, saj je Google zaprl svoje pisarne na Kitajskem, Apple pa je izjavil, da bo to vplivalo na njegovo proizvodnjo.

Google, ki ima 10 pisarn, razporejenih med celinsko Kitajsko in Tajvanom, je prejšnji teden potrdil, da bodo pisarne – ki so bile zaprte za lunarno novo leto – v prihodnosti ostale zaprte.

Podjetje je tudi sporočilo, da je njegova dobrodelna skupina kitajskemu Rdečemu križu zagotovila donacijo v višini 250.000 ameriških dolarjev.

Prejšnji teden je izvršni direktor Apple Tim Cook v komunikaciji z vlagatelji dejal, da je podjetje omejilo potovanja zaposlenih na Kitajsko zaradi “poslovno kritičnih” zadev, podjetje pa je darovalo skupinam, ki so poskušale preprečiti izbruh.

“Razmere se spreminjajo in še vedno zbiramo veliko podatkovnih točk ter jih natančno spremljamo,” je dejal gospod Cook. “Zaradi večje negotovosti imamo v drugem četrtletju širši razpon prihodkov od običajnega.”

Izvršni direktor družbe Apple je tudi potrdil, da so številne prodajalne na Kitajskem skrajšale svoje delavnike in so bile prav tako pogosto tudi “temeljito očiščene”.

Medtem je predstavnik Microsofta povedal, da je podjetje zaposlenim na Kitajskem svetovalo, naj delajo od doma in prekličejo vsa nebistvena poslovna potovanja.

V dobrem mesecu dni in pol je zaradi korona virusa umrlo že 1875 ljudi po vsem svetu.

Avtor: M.J.