Dron – ali brezpilotno zračno vozilo, je plovilo na daljinsko uporavljanje, ki ga poganjajo propelerji. Izvirajo iz oboroženih vojaških sporov, v katerih so sprva opravljali delo izvidnikov, pozneje pa so bili uporabljeni za bombandiranje strateških ciljev.
Ukazuješ mu lahko kar z daljincem. V zadnjih letih pa so jih v komercialne namene (morda samo za zabavo) začela uporabljati tako številna podjetja kot tudi civilisti. Nanje je mogoče pripeti kamero in nekaj lažjega tovora, prav zato so manjšo revolucijo začeli povzročati prav na področjih videomontaže in dostave.
Z dronom lahko upravlja vsak – zakoni, ki regulirajo uporabo dronov, so v večini še vedno nedorečeni ali celo neobstoječi.
Na kakšne načine vse mi lahko dron olajša življenje?
  • Medijske hiše z droni zmanjšujejo stroške za zračno fotografijo, saj jim za posnetke iz ptičje perspektive ni več treba najemati letal ali helikopterjev.
  • Poletijo lahko nas sicer dostopna ali neprehodna območja in reševalcem pomagajo pri iskanju izgubljenih ali pogrešanih oseb. Drone lahko uporabijo tudi gasilci ali pripadniki civilne zaščite v primeru poarov, verižnh trčenj v prometu ali naravnih nesreč.
  • Postali so tudi dinamični in zelo hitri poštarji oziroma dostavljalci paketov.
Najbolj sveže pa je Umbrella Drone, ki namesto vas drži dežnik nad glavo. V tem primeru držanje dežnika postaja preteklost – poleg kamere je namreč sedaj Dron opremljen še z dežnikom. Samodejno sledi posamezniku in vztraja nad njegovo glavo, najsi hodi, teče ali kolesari.
dežnik dron
Vir: Google
Trenutno tega drona še ni na tržišču, a bo kmalu na voljo. Njegova prestižnost in človeško lagodje je ocenjeno na 1.200 evrov. Dron poleg vsega lagodja, vsebuje tudi sledilno tehnologijo, ki se zanaša na GPS-sistem pametnega telefona.
Uspešno kljubuje močnemu vetru in vetrnim sunkom ter se izogiba oviram, kot so krošnje, svetilke, ograje in zidovi. Hkrati pa omogoča snemanje posnetkov v ločljivosti 4K in zagotavlja 30 minut avtonomije, leti pa lahko s hitrostjo 71 km/h.
drone dežnik
Vir: Google
Pa naša zasebnost?
Marsikdo se pritožuje, da droni vdirajo v človeško zasebnost – z namenskim pilotiranjem in vklopljeno kamero, lahko potuje nad zasebna zemljišča, zadržuje pa se lahko tudi pred okni spalnic, s čemer je mogoče kršiti zakon o varstvu osebnih podatkov.
Vse več držav v tem trenutku načrtuje stroge zakone za regulacijo letenja z brezpilotnimi plovili. Trenutno lahko z dronom v ZDA leti vsakdo, ki s tem početjem ne služi, a naj i v prihodnjosti piloti dronov potrebovali dovoljenje. Za pridobitev le tega pa bodo morali leteti tudi s klasičnimi letali.
V videoposnetku si lahko ogledate predstavitev Umbrella Drone-a in presodite ali vam je ideja zanimiva ali ne.
Zapišite svoje mnenje v komentar, vsebino pa delite tudi s prijatelji! 🙂

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi :)

Facebook komentarji