Izguba ali odtujitev mobilnega telefona zna biti sila zoprna reč. Samo pomislite: pri operaterju je treba preklicati SIM kartico in zaprositi za izdajo nadomestne, kupiti nov mobilnik, nanj naložiti potrebne aplikacije, kontakte, podatke ……. hm, kontakte, podatke? Če pa so ostali na starem telefonu.

zaščiteni podatki na telefonu

Izkaže se, da ob izgubi ali odtujitvi mobilnika največ preglavic povzročijo izgubljeni podatki, kot so kontaktne številke, elektronski naslovi, dokumenti, fotografije, videoposnetki. In to je šele začetek skrbi. Kaj če se najditelj ali nepridiprav dokoplje do gesel za elektronsko pošto, elektronsko bančništvo, spletne plačilne storitve? Kaj če opravljate poklic, pri katerem ste zavezani k varovanju podatkov o strankah in sodelavcih (odvetniki, zdravniki, psihoterapevti, novinarji, …)?
Nakup novega aparata in zamenjava SIM kartice je tako pri vsem skupaj še najmanjši problem.
Dobra novica je, da obstajajo rešitve, s katerimi se je mogoče zaščititi pred težavami v primeru izgube ali odtujitve mobilnega telefona.

1. Enkripcija

Zgolj zaklepanje zaslona s PIN-kodo ali vzorcem ne pomeni, da tretja oseba ne bo mogla do podatkov na mobilniku. Treba je vklopiti tudi enkripcijo (šifriranje) pomnilnika. To sicer pomeni vnašanje daljšega gesla za odklep telefona, kar pa je nizka cena za zaščito podatkov, da ne pridejo v napačne roke. Če imate v telefonu vstavljeno spominsko kartico, vklopite tudi enkripcijo le-te.

​2. Sinhronizacija podatkov

Shranjevanje v oblak je dvorezen meč. Na eni strani zagotavlja, da so podatki (relativno varno) shranjeni v oblaku in torej v primeru izgube ali kraje mobilnika niso izgubljeni. Na drugi strani pa shranjevanje v oblak lahko predstavlja tveganje za kršitev načela zaupnosti v primeru opravljanja poklica, kjer je to pomembno. Glede na razkritja Edwarda Snowdna, so podatki v oblaku kot na pladnju za tričrkovne agencije in represivne državne organe.
Kljub pomislekom o zasebnosti v primeru sinhronizacije podatkov v oblak je za navadne smrtnike to vseeno bolje od potencialne izgube kontaktov, dokumentov, fotografij in kar je še stvari, ki se hranijo lokalno na telefonu. Zato je najbolje vklopiti vse možnosti sinhronizacije v oblak, ki so na voljo, najmanj pa sinhronizacijo kontaktov in koledarja. Če vas skrbi, da bi prehitro porabili zakupljeno količino prenosa podatkov. Potem izberite možnost, da se podatkovno zajetnejše stvari, kot so fotografije, videoposnetki in podobno, sinhronizirajo samo, kadar je na voljo WiFi povezava.

​3. Sledenje telefonu in oddaljeno brisanje

Kaj če bi obstajala možnost, da izgubljeni ali ukradeni telefon dobite nazaj? Če imate na njem nameščeno ustrezno aplikacijo, se možnosti za to povečajo. Za Android je najbolje uporabiti kar Googlov brezplačen Device Manager. Ta omogoča, da prek spleta izsledite lokacijo mobilnika, pa tudi da na daljavo sprožite zvonjenje (npr. če ste kam založili telefon) ter izvedete oddaljeno brisanje podatkov na njem. Uporabnikom Applovih naprav takšno funkcionalnost omogoča aplikacija Find My iPhone v povezavi s storitvijo iCloud.

​4. Antivirus in preverjene aplikacije

Pametni telefoni so v svojem bistvu računalniki in čeprav so mobilni ekosistemi manj podvrženi zlonamerni kodi. To ne pomeni, da so nanjo imuni. Aplikacije, ki kradejo osebne podatke in gesla, niso tako redke. Še več, pretekli primeri kažejo, da se zlonamerne aplikacije lahko pretihotapijo tudi v uradne prodajalne, kot sta Google Play in Applov App Store. Zato je na pametni telefon pametno namestiti antivirusno aplikacijo. Denar ne more biti izgovor, saj so na voljo tudi brezplačni antivirusniki za mobilne naprave (npr. Avast).
Sicer pa je za zdravje telefona in podatkov na njem dobro upoštevati tudi priporočilo o nameščanju aplikacij zgolj iz preverjenih virov. Kot sta že omenjena Google Play za Android in App Store za iOS ter Microsoftov Marketplace za naprave z operacijskim sistemom Windows.

​Tudi za tablice

Zgornji nasveti so enako uporabni za tablične računalnike. Ker so tudi ti namenjeni prenašanju naokoli, je pri njih ravno tako pametno poskrbeti za enkripcijo. Ter tudi za sinhronizacijo podatkov v oblak, oddaljeno sledenje in brisanje ter zaščito pred zlonamerno kodo.